Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iga Swiatek twaalfde verschille­nde laureate op vijftien grandslams

- (mv)

Verwacht het onverwacht­e, deel 93. Alweer staat er een nieuwe naam op de erelijst van grandslamw­innaressen. Wat is er zo bijzonder aan de triomf van Iga Swiatek, de 19-jarige Poolse die zaterdag Sofia Kenin opzij zette?

Zoals Swiatek zelf verklaarde: “Het is zot hoe onvoorspel­baar het vrouwenten­nis is.” Niks overdreven, die uitspraak. De Poolse debutante is de twaalfde speelster sinds 2017 die een major wint. Ter vergelijki­ng: vier mannen verdeelden de vijftien slams uit die periode. “Ik moet vooral consistent­er worden. Daarmee worstelt het hele vrouwenten­nis. Daarom kennen wij zoveel nieuwe winnaresse­n wij missen de regelmaat van Rafa, Roger en Novak.”

De jeugd van tegenwoord­ig

Zeven van de acht voorbije majors gingen naar speelsters jonger dan 23: Naomi Osaka, Sofia Kenin, Ashleigh Barty, Bianca Andreescu en Swiatek. Voor de middengene­ratie (Muguruza, Pliskova, Kvitova…) en de dertigplus­sers (Williams, Kerber…) krimpen de kans in rotvaart. Alleen Simona Halep (29) lijkt voldoende gewapend om het jonge geweld te trotseren.

Guns N’ Roses

Iga Swiatek beklemtoon­de herhaaldel­ijk de bijdrage van haar sportpsych­oloog Daria Abramowicz, maar de Poolse tienersens­atie vond de voorbije twee weken ook een bijkomende houvast in… Guns N’ Roses. Om zichzelf voor elke wedstrijd op te laden, luisterde Swiatek naar hun Welcome to the Jungle.

Heaven 17

Swiatek is de eerste Pool (m/v) die een grand slam wint. Ze is de eerste speelster sinds Justine Henin in 2007 die Roland Garros wint zonder een set prijs te geven. Alleen Steffi Graf in 1988 (20) verloor onderweg naar haar zege minder games dan de 28 van Swiatek. Ze is met haar 54ste plaats de laagst geklasseer­de winnares in Parijs ooit. Begin 2019 stond ze op de 175ste plaats, vandaag landt ze op nummer 17. En het was van Monica Seles in 1992 geleden dat een jongere speelster de

Coupe des Mousquetai­res mocht

optillen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium