Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is laag van Wout: ik rij altijd om zelf te winnen”

MATHIEU VAN DER POEL, negende

- WERNER BOURLEZ

Hij was samen met Wout van Aert zonder twijfel de beste renner in de koers. Mathieu van der Poel (25) eindigde dan ook net in zijn zog in Wevelgem, weliswaar als negende. De Nederlands­e kampioen kreeg het verwijt dat hij zijn eeuwige rivaal liever deed verliezen dan zelf te winnen. “Wat een rare reactie van Wout. Dit is laag, ik rij altijd om zelf te winnen.”

Telkens als Wout van Aert in deze Gent - Wevelgem zijn kont ophief, reageerde Mathieu van der Poel gevat. Twee keer op de Kemmelberg, in de achtervolg­ing op de kopgroep. Logisch. Maar ook in de finale reed hij twee keer een gat dicht op de Kempenaar. Eerst toen hij plots een paar meter voorsprong had en later op een viertal, met daarbij ook al Van Aert. Die dus na de wedstrijd nogal fel reageerde.

“Dat vind ik een rare reactie”, aldus Van der Poel. “Laag om te zeggen dat ik rij om hem te doen verliezen, want ik rij altijd om zelf te winnen. Ik moet toch reageren? Wout was een van de beste renners van de kopgroep, als ik hem laat rijden, kan ik zelf niet meer winnen.”

Klopt, maar daarna was het over voor VDP.

“Ik heb inderdaad mijn sprint gereden naar die vier renners. Ik heb niet omgekeken en toen ik erbij kwam, zag ik dat iedereen in mijn wiel zat. Het was daar alles of niks, want reageer ik niet, dan waren die vier weg en had ik zeker niks. Maar toen er daarna nog counters kwamen, was het beste er af.”

Het had misschien een verschil gemaakt als ploegmaat Gianni Vermeersch, die na een onopletten­dheid ten val kwam toen hij het wiel van naamgenoot Florian aantikte, niet uit de kopgroep was weggevalle­n. “Ik heb het verkloot”, reageerde de luxeknecht.

“Dat was inderdaad een heel jammer voorval”, zegt ook de kopman zelf. “Gianni was in supervorm en had op zijn minst een keer kunnen achtervolg­en in de finale. Nu moest ik zelf twee keer een situatie rechtzette­n. Dan hadden we misschien anders gepraat. Ik had hem alvast heel goed kunnen gebruiken.”

Geen berichtje

Wout van Aert en Mathieu van der Poel zullen elkaar ongetwijfe­ld nog veel tegenkomen in de koers. Zal de wrevel na deze Gent - Wevelgem nu een rol spelen? Blijft dit hangen?

“Ik zal Wout geen berichtje sturen, ik ben niet kwaad”, zegt Van der Poel. “Dit is koers, al begrijp ik dat het opviel dat we allebei achteraan de kopgroep eindigden.”

Vraag is: wie was trouwens de beste van de twee gisteren?

“Op de Kemmelberg waren we telkens aan elkaar gewaagd”, analyseerd­e de Nederlands­e kampioen. “Net als op de andere hinderniss­en. In de finale gaf hij misschien een iets betere indruk. Maar ik bleef rijden om te winnen, bleef in mijn kansen geloven. Maar na de Kemmelberg was het opnieuw hetzelfde als vorig jaar: een lange tocht over brede wegen naar de finish. En dan wordt het tactisch en komen er aanvallen. Volgende week zal het iets simpeler zijn.”

Van der Poel werd dit seizoen Nederlands kampioen, won een rit in de Tirreno - Adriatico en pakte rit- en eindwinst in de BinckBank Tour. Maar nog geen klassieke zege. Na de afgelastin­g van Parijs - Roubaix krijgt hij zondag in de Ronde van Vlaanderen dus nog één kans.

“Ik heb er toch vertrouwen in, het zal meer een slijtagesl­ag worden waar iedereen op zijn plaats zal terechtkom­en. En over mijn vorm en de ploeg ben ik tevreden.”

Die vorm: dat was ook de reden waarom Van er Poel het wereldkamp­ioenschap in Imola niet reed.

“Ik was nooit meegeweest met de besten op de laatste helling. Het was een prima keuze om te gaan trainen in Livigno. Nu is de conditie hoe ik ze wil.”

“Ik moet toch reageren? Wout was een van de beste renners van de kopgroep, als ik hem laat rijden, kan ik zelf niet meer winnen.” Mathieu van der Poel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium