Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Testdorp breidt vandaag uit met vijfde teststraat

Spoor Oost

-

In het Covid-19-testdorp op Spoor Oost is de twintigdui­zendste persoon getest op het coronaviru­s. Vanaf maandag wordt de capaciteit van de site opgedreven om de verwachte stijging op te vangen.

Sinds de opening van de speciale testsite ruim negen weken geleden, werden op Spoor Oost al twintigdui­zend mensen getest. Aanvankeli­jk werden alleen mensen zonder symptomen getest, sinds 1 oktober zijn ook mensen met lichte symptomen welkom. In het testdorp mogen mensen langskomen die een digitaal voorschrif­t kregen van de huisarts, een test nodig hebben voor een reis naar het buitenland, een activatiec­ode kregen van een contactond­erzoeker of terugkeerd­en uit een rode zone.

De voorbije twee weken maakten mensen met een doktersvoo­rschrift 38% van de testen uit, blijkt uit cijfers van het kabinet van schepen van Gezondheid­szorg Fons Duchateau (N-VA). 27% werd getest voor een reis, 23% werd doorverwez­en door een contactond­erzoeker en 11% keerde terug uit een rode zone.

De bezoekers van het testdorp zijn veeleer jongeren. De 11- tot en met 40-jarigen nemen samen zes op de tien tests (61%) voor hun rekening. Twintigers zijn goed voor een op de vier uitgevoerd­e tests, dertigers voor een vijfde, tieners voor een op de zes.

Maandag opent een vijfde teststraat om de verwachte stijging in vraag naar testen op te vangen. Op dat moment kan er snel opgeschaal­d worden naar duizend tests per dag.

 ?? FOTO VM ?? De drive-in voor de Covid-19-tests krijgt een extra straat.
FOTO VM De drive-in voor de Covid-19-tests krijgt een extra straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium