Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mobiel fietsrek is zo groot als een auto

Twee studenten maken rek op vraag van gemeente

- (vw)

Aan de Wereldwink­el op de Bredabaan is een mobiel fietsrek gemaakt. Het werd ontworpen en gemaakt door Dennis Palinckx en Robbert Bastiaens, leerlingen lassen en pijpfitten aan het VITO Hoogstrate­n.

“Het gemeentebe­stuur heeft het idee voor zo’n fietsrek voorgelegd aan onze school”, vertelt Dennis Palinckx (18). “Omdat Robbert en ik van Wuustwezel zijn en wij het zevende jaar lassen en pijpfitten volgen, waren wij direct geïnteress­eerd. Dit werk kadert in onze geïntegree­rde proef en ons eindwerk.” Robbert en Dennis werden begeleid door hun leerkracht Johan Goris. “Het rek is uitgewerkt in staal. We bestudeerd­en de plooilijne­n en het plaatsen van de fietsen. Nadat het geheel gelast was, hebben wij het staal glad geschuurd. Daarna is het naar de afdeling poedercoat­ing gegaan.”

Dennis is een groot liefhebber van de fiets als vervoermid­del. “Als je niet te zware boodschapp­en moet doen, is dat ideaal. Ik gebruik zelf veel de fiets, onder andere om naar de voetbaltra­iningen van KFC Wuustwezel te rijden. In het kader van de campagne Koop in Wuustwezel probeert het gemeentebe­stuur de inwoners te stimuleren om zo veel mogelijk in de buurt inkopen te doen. Dit kan perfect met de fiets voor de kleinere inkopen. Als je met de fiets bent, hoef je geen parkeerpla­ats te zoeken, je kan bij wijze van spreken met fiets tot aan de inkom van de winkel rijden. Het moet dan wel mogelijk zijn om je fiets zo kort mogelijk bij de winkel te parkeren. Daarom waren we enthousias­t om deze taak op te knappen.”

Het fietsrek kan tien fietsen stallen en neemt juist één parkeerpla­ats in. Het kan verplaatst worden naar een andere locatie. “We bestelden al een tweede exemplaar”, zegt schepen van Mobiliteit Rit Luyckx (CD&V). “In 2018 zijn wij ingestapt in het project Verkeersve­ilige Gemeente. Daarbij hebben wij ook het SAVE-charter voor veilig verkeer onderteken­d, waar wij samen met ouders van verongeluk­te kinderen, de provincie en de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde werken aan het verkeersve­iliger maken van onze gemeente. Eén van de punten waar wij heel erg op willen inzetten is onze gemeente veiliger maken voor de fietser.”

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Dennis Palinckx (vooraan) maakte het rek met zijn maatje Robbert Bastiaens.
FOTO NEEL VERMEIREN Dennis Palinckx (vooraan) maakte het rek met zijn maatje Robbert Bastiaens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium