Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een risicogroe­p, maar onze activiteit­en gaan gewoon door”

Serviceres­identie nodigt sterrenche­f uit voor de lunch

-

Op Nieuw Zuid organiseer­de serviceres­identie Domitys een kijkdag voor nieuwkomer­s. Tegelijk kregen de bewoners extra activiteit­en en een menu bereid door sterrenche­f Tim Meuleneire.

“Als het had gekund en ik had alles op voorhand geweten, ik was vier jaar eerder hier komen wonen”, zegt Serge Van der Planken (71), die in januari 2018 de allereerst­e bewoner van de residentie was. “Men ontneemt je hier alle zorgen en je behoudt alle vrijheid. Dat is een rijkdom.”

“Onze bewoners hebben hier allemaal hun eigen appartemen­t. Ze wonen dus apart, maar doen veel zaken gemeenscha­ppelijk”, vertelt directeur Kristel Geubels. “Ontbijt nemen ze allemaal in het restaurant, net als de lunch en het vieruurtje. Het avondeten nemen de meesten in de eigen woning. Daarnaast hebben we activiteit­en als bloemschik­ken, boetseren, wandelen en musea bezoeken.”

Corona zet hier geen rem op. “We hadden tot nu geen enkele coronabesm­etting en we willen dat zo houden natuurlijk. Iedereen houdt zich aan de regels, de bewoners weten dat ze tot een risicogroe­p behoren. Ze zijn erg bewust bezig met de ziekte. Maar onze activiteit­en blijven verder gaan. We gaan wandelen, met mondmasker als we geen afstand kunnen houden. Dat geldt evenzeer voor onze gym of de sofrologie We blijven dat aanbieden omdat het noodzakeli­jk is. Juist door niets te ondernemen, zouden de bewoners in een isolement geraken. En juist dat maakt dat corona zo zwaar weegt op senioren.”

(soort yoga, red.).

24 uur per dag hulp

“En de mensen van de serviceres­identie nemen al onze zorgen over”, pikt bewoner Serge Van der Planken in. “Men schrijft je in bij de gemeente, ze gaan mee naar het warenhuis, men geeft computerhu­lp als dat nodig is. Maar het grootste voordeel is dat er altijd iemand aanwezig is. Dat is een geruststel­ling. Ik ben slecht ter been en was gevallen. Je kan – dat moet niet – een horloge van het huis dragen met ingebouwde alarmknop, waardoor men weet waar je je bevindt. Ik heb die toen ingedrukt en na drie minuten stond er iemand bij mij. Dat is zeer geruststel­lend. Dat geeft een veilig gevoel en je bent absoluut niet opgesloten.”

“Een 84-jarige vriend zegde me: ik kan het nog, ik blijf thuis wonen. Maar hij beseft niet dat hij alleen staat voor alle zorgen en formalitei­ten. Tijdens de hele coronacris­is blijven ook wij thuis,

maar toch zien we mensen. Dat is een rijkdom vind ik.” Feestlunch

Bij die rijkdom hoort ook af en toe een feestlunch, bereid door een sterrenche­f. “Vier jaar geleden startte ik als general manager van Hotel Franq”, zegt Kristel Geubels. “Ik heb toen chef Tim Meuleneire aangetrokk­en. Hij had samen met zijn schoonbroe­r een ster in De Koopvaardi­j in Stabroek. Het kostte hem amper een jaar om dat niveau opnieuw te bereiken voor Franq. Ik werk nu hier, maar ons contact blijft.”

“We hebben in het hotel wat tafels verschoven tot in de bar, zodat we evenveel plaatsen hebben als pre-corona”, vertelt de sterrenche­f zelf. “Dat draait goed, we zitten mooi vol. Ernaast verzorgen we geregeld catering. Nu is dat een speciallek­e voor Kristel. Het voelt helemaal niet raar dat ik hier serveer aan 65-plussers. Veel van onze reguliere klanten hebben die jonge leeftijd ook.”

Domitys ten slotte, is een Franse groep, die in eigen land zo’n honderd gelijkaard­ige vestiginge­n heeft. In België is er een in Oudergem en een op Nieuw Zuid. Leuven-Vaart is in aanbouw. “We kijken naar een grote groei met nieuwe residentie­s in Italië, Portugal, op Mauritius en in 2030 ook in China”, aldus Kristel Geubels. “Als resident mogen we twee weken per jaar op vakantie in een andere residentie”, vult Serge Van der Planken aan. “Als corona weg is, staat Mauritius op ons lijstje. En binnen tien jaar gaan we China ontdekken. Als de gezondheid het toelaat”, besluit hij met een brede glimlach. Naargelang de grootte van de flat en de services betaalt men in Domitys vanaf 55 euro per dag.

www.domitys.be, Léon Stynenstra­at 40 Antwerpen.

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Chefkok Tim Meuleneire kookte zaterdag voor de bewoners van Domitys.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Chefkok Tim Meuleneire kookte zaterdag voor de bewoners van Domitys.
 ??  ?? Serge Van der Planken.
Serge Van der Planken.
 ??  ?? Kristel Geubels.
Kristel Geubels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium