Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Armbanden wijzen op band met Noord-Afrika

Boswijk levert schat aan archeologi­sche vondsten op

- (sl)

Erfgoed Voorkempen was te gast in het Ranstse Kasteel Zevenberge­n en toonde er tijdens de archeologi­edagen wat er in 2008 allemaal uit de grond werd gehaald in de Boswijk toen daar een nieuwe wijk werd aangelegd.

De familie Van den Bosch kwam er helemaal voor uit Kasterlee. “Onze ouders wonen in de buurt en de kinderen hebben veel belangstel­ling voor het verleden. Onze zoon Wim, beweert nu al dat hij archeoloog wil worden en Lily, onze oudste dochter, leert over de Romeinen op school dus de trip naar kasteel Zevenberge­n is zeer de moeite. De kinderen mogen hier zelf ook met opgegraven elementen aan de slag gaan om ze te identifice­ren”, zegt vader Bart.

Anne Stuer van de Erfgoed Voorkempen gaf uitleg over wat ze in de archeobox aan overblijfs­elen uit het verleden konden zien. “De oudste vondsten dateren uit de steentijd van 3000 voor Christus. Toen lagen hier in de buurt twee grafheuvel­s waarin belangrijk­e mensen werden begraven. Uit de ijzertijd tussen 800 en 50 VC kunnen we ook opmerkelij­ke dingen tonen. De mensen woonden toen in woonstalhu­izen. Ze namen hun dieren mee in huis omdat beesten voor extra warmte zorgden. Dat was al een vrij welvarende periode want we hebben glazen armbanden gevonden. Onderzoek heeft aangetoond dat de grondstof voor dat glas uit Noord-Afrika kwam. Dat moet dus via reizende handelaars hier geraakt zijn. Het bewijst wel dat ze toen ook al weet hadden van andere streken. We mogen dus niet te snel aannemen dat mensen toen alleen maar hun eigen omgeving kenden. Ook in de Romeinse periode was er heel wat bewoning in deze buurt. Ranst vormde toen al een vrij groot dorp.”

 ?? FOTO SYLVAIN LIEKENS ?? De familie Van den Bosch uit Kasterlee verdiepte zich in de zeefstalen van de opgravinge­n in de Boswijk.
FOTO SYLVAIN LIEKENS De familie Van den Bosch uit Kasterlee verdiepte zich in de zeefstalen van de opgravinge­n in de Boswijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium