Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stad telt 71 moskeeën, we willen er geen nieuwe bij”

250-tal aanwezigen op betoging Vlaams Belang tegen moskee

- JOHAN VAN BAELEN

Zo’n 250 aanhangers van het Vlaams Belang betoogden zaterdagna­middag tegen de komst van een moskee op Berendrech­ts grondgebie­d, op amper 50 meter van de oudste grenspaal van de gemeente.

Zelfs tijdens een jaarlijks wandeleven­ement krijgen ze de Steenovens­traat nooit zo gevuld als voor de betoging van het Vlaams Belang zaterdagmi­ddag. We zagen veel Vlaamse vlaggen en verbodsbor­den met daarop een doorstreep­te moskee. Onder de symbolen liepen groepen, gezinnen en jongeren. Allemaal wisten ze waarvoor ze kwamen.

Alle vlaggen gingen de hoogte in toen fractielei­der van het Vlaams Belang in de districtsr­aad van Berendrech­t-Zandvliet-Lillo, Steve Van Broeckhove­n, het woord nam. Af en toe stil was er instemmend gebrom en hier en daar een slogan tijdens de toespraken van Filip Dewinter, Anke Van Dermeersch en van de fractielei­der in de Antwerpse gemeentera­ad, Sam Van Rooy. Hun boodschap was eenstemmig: geen moskee in de polder.

Want de Polder is de stad niet, zo werd betoogd. “Daar tel je 71 moskeeën. We willen er geen enkele meer bij en zeker niet in de Polder. Hier leven 9.989 mensen, van wie 280 moslims. Hebben zij zo’n grote moskee nodig?”, vroeg Filip Dewinter zich af.

Hij meent dat hier iets groots wordt voorbereid. “Ze zeggen dat ze met giften tussen 10 euro en 100 euro de school hebben gekocht. Met 260 van die giften kom je niet aan 350.000 euro. En zeker niet als je de boel ook nog eens verbouwd.”

“En dat allemaal zonder bouwvergun­ning”, liet schepen van Ruimtelijk­e Ordening Annick De Ridder (N-VA) twee weken geleden optekenen in uw krant.

Filip Dewinter: “Haar collega in de gemeentera­ad, schepen Tom Meeuws (sp.a) bevoegd voor onder meer Sociale Zaken en Samenlevin­gsopbouw zegt dan weer: ‘we zijn in overleg, we komen wel tot een oplossing’.”

En zaterdag liet N-VA-districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts optekenen dat in de Polder iedereen tegen een moskee is. “De betoging zegt ons dat mensen van buitenaf niet kunnen komen bepalen wat hier gebeurt.”

In het verre Antwerpen zullen schepenen harde noten moeten kraken. Een N-VA-districtsb­urgemeeste­r die hulp krijgt van het Vlaams Belang in deze strijd. Een N-VA-schepen van de stad die stelt dat er zonder vergunning wordt gewerkt en een sp.a-schepen die dat alles door de vingers wil zien. Hier kruisen ideologieë­n met kiezers. Volgt N-VA de coalitiepa­rtner, dan gaat Vlaams Belang met het spek lopen. Houdt de partij het been stijf en komt er geen vergunning, dan kan het wel eens kil worden aan de coalitieta­fel.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? De achterban van Vlaams Belang troepte samen voor de Bosschool, het gebouw waar vzw Het Gezin een gebedsruim­te wil onderbreng­en.
FOTO KOEN FASSEUR De achterban van Vlaams Belang troepte samen voor de Bosschool, het gebouw waar vzw Het Gezin een gebedsruim­te wil onderbreng­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium