Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste woorden van Vietnamese migranten bereiken familie niet

Slachtoffe­rs deden wanhopige pogingen om te communicer­en terwijl ze stikten in vrachtwage­n

- MARC KLIFMAN

De Vietnamese migranten, die in oktober vorig jaar stierven in een koelwagen, deden kort voor hun dood nog wanhopige pogingen om hun familie te bereiken. Dat is gebleken op het proces in Engeland, waar de verantwoor­delijken van de smokkel berecht worden. Terwijl ze aan het stikken waren, namen de slachtoffe­rs via sms afscheid van hun naasten. “Ik kan niet ademen. Sorry dat ik niet voor je kan zorgen”, schreef een van hen. Het bericht is nooit aangekomen. Er was geen bereik in de koelwagen.

Het strafproce­s in het Londense Old Bailey is al een week bezig, maar zal nog zeker zeven weken duren. Spilfigure­n zijn trucker Maurice Robinson (25), die in oktober vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk de koelwagen met de 39 Vietnameze­n oplaadde, en de broers Christophe­r (34) en Ronan Hughes (40), die de fatale smokkel organiseer­den.

De voorbije dagen kwamen op het proces trieste details aan het licht over het lot van de Vietnameze­n. Sommige slachtoffe­rs hebben wanhopige pogingen gedaan om familieled­en en Vietnamese hulpdienst­en te bereiken.

De Britse politie kon ongeveer vijftig telefoons van de Vietnamese slachtoffe­rs uitlezen. Dat bracht volgens aanklager Emlyn Jones veel dramatisch­e details aan het licht. De speurders vonden onder meer een selfie terug van een van de slachtoffe­rs, die enkele uren voor haar dood genomen werd. Op het beeld is te zien dat de jonge vrouw heel erg zweet als gevolg van de extreme hitte in de koelwagen. Veel van de slachtoffe­rs hadden door de warmte al hun kleren uitgedaan. Kort voor hun dood, terwijl ze al aan het stikken waren, hebben sommigen geprobeerd om familieled­en op het thuisfront te bereiken.

De Britse autoriteit­en vonden zelfs ingesproke­n gesprekken terug. Zo was er Nguyen Tho Thuan die een boodschap opnam voor zijn echtgenote, kind en moeder. “Het is Thuan”, zei hij. “Het spijt me. Ik kan niet meer voor jullie zorgen. Het spijt me. Het spijt me. Ik kan niet ademen. Ik wil terugkomen naar mijn familie. Heb een goed leven.”

10.000 pond De berichten hebben de familieled­en

thuis in Vietnam nooit bereikt omdat er geen mobiel bereik was in de container waarin de slachtoffe­rs via Zeebrugge de oversteek naar Engeland maakten. Een aantal slachtoffe­rs zou nog geprobeerd hebben om de container open te breken. Maar tevergeefs. “Er was geen uitweg. Niemand kon hen horen. Niemand kon hen helpen”, zei aanklager Jones tijdens het proces.

De slachtoffe­rs, onder wie tien tieners, waren tussen de 15 en 44 jaar oud. Een groot aantal van hen reisde in de ochtend van 22 oktober 2019 vanuit Parijs met een taxi naar een dorpje in Noord-Frankrijk, waar ze werden opgepikt door een vrachtwage­n. Uit het onderzoek is gebleken dat ze elk 10.000 pond (11.000 euro) als voorschot aan hun smokkelaar­s moesten betalen. Er waren te veel mensen in een te kleine koelruimte. Daardoor is de temperatuu­r snel gestegen. De slachtoffe­rs kwamen allemaal om het leven door een gebrek aan zuurstof.

“Geef ze wat lucht”

De container kwam via Zeebrugge in het Britse Purfleet aan. Truckchauf­feur Maurice Robinson laadde de container op, waar de Vietnameze­n al twaalf uur in zaten. Een havenwerke­r merkte op dat er uit de container “een scherpe geur” kwam, zo verklaarde hij aan de politie. Robinson ging door met zijn opdracht. Hij kreeg een sms-berichtje van zijn baas Ronan Hughes dat hij pas zes

Nguyen Tho Thuan

Ingesproke­n bericht van een slachtoffe­r

“Het spijt me. Ik kan niet meer voor jullie zorgen. Het spijt me. Het spijt me. Ik kan niet ademen. Ik wil terugkomen naar mijn familie. Heb een goed leven.”

minuten na het buitenrijd­en van de haven even de container mocht openen. “Geef hen snel wat lucht, maar laat hen er niet uit”, schreef hij in zijn bericht.

Het Britse gerecht beschikt over camerabeel­den waarop te zien is hoe chauffeur Robinson uiteindeli­jk de container opent en negentig seconden voor zich uit blijft staren. Hij is terug ingestapt, reed nog een blokje om en besliste pas een kwartier later om de hulpdienst­en te bellen. Dat gesprek werd afgelopen week tijdens het proces afgespeeld. “Ik ben een truckchauf­feur”, begint Robinson zijn telefoontj­e. “Ik heb net een container uit de haven opgeladen. Er zijn er veel. Er zitten migranten in. Ze liggen allemaal op de grond. Ik denk dat er 25 zijn. Ze ademen niet.” De persoon bij de noodcentra­le vroeg de trucker om nogmaals te gaan kijken in de container, maar dat wilde hij niet.

 ?? FOTO REUTERS ?? De berichten zijn nooit aangekomen. Er was geen bereik in de koelwagen.
FOTO REUTERS De berichten zijn nooit aangekomen. Er was geen bereik in de koelwagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium