Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Republikei­nse toppers keren zich tegen Trump

Partij vreest afstraffin­g op 3 november door corona-aanpak

- PETER MIJLEMANS

President Donald Trump vierde zaterdag zijn “genezing” met een eerste publiek optreden. Hij klonk als vanouds zegezeker. Binnen zijn partij overheerst vooral paniek. Het voorbije weekend leek er onder Republikei­nse toplui een opbod om zich zo veel mogelijk van hem te distantiër­en. Er staat op 3 november meer op het spel voor de partij dan alleen het presidents­chap.

“Ik vrees een bloedbad dat proporties aanneemt als na Watergate”, zei Ted Cruz, Republikei­ns senator voor Texas. “Het dreigen verschrikk­elijke verkiezing­en te worden. We kunnen de beide kamers van het Congres verliezen.”

Thom Tilles, die strijdt om het behoud van zijn senaatszet­el in North Carolina, liet zich ontvallen dat het presidents­chap verloren is. “De enige manier waarop de Republikei­nen Biden kunnen controlere­n, is een meerderhei­d in de Senaat”, zei hij.

Het is ongewoon dat Republikei­nse toplui op drie weken van de verkiezing­en zo openlijk het beleid van hun president onder vuur nemen. Het is nog opmerkelij­ker omdat de minste kritiek op Trump partijlede­n zwaar te staan kan komen. In de tussentijd­se verkiezing­en in 2018 deinsde de president er niet voor terug om wie niet blind zijn lijn volgde, in de gracht te rijden.

“Verwarring gezaaid”

De reden van de kritiek is de chaotische aanpak van corona en de hoogst ongelukkig­e manier waarop Trump met zijn besmetting omging. Het duwt de president in de peilingen elke dag wat meer in het verlies. Senator John Cornyn uit Texas veegde de president de mantel uit op een manier die je alleen van een Democraat zou verwachten. Hij verweet de president “verwarring te hebben gezaaid over corona” en “dat hij niet alert was bij de verspreidi­ng van het virus over het

Ted Cruz

Republikei­ns senator

land”.

Zelfs Mitch McConnell, de voorzitter van de Senaat en trouwe soldaat van Trump, hekelde de corona-aanpak in het Witte Huis. “In de Senaat doen we het zoals het moet. Met mondmasker­s en social distancing. Die regels volgt men niet overal. Daar betalen ze de prijs voor.”

Ook de stijl van de president en zijn vele belediging­en worden stilaan openlijk bekritisee­rd. Zo kan Trump het niet laten nog steeds uit te halen naar de overleden Republikei­nse senator en oorlogshel­d John McCain. Senator Martha McSally uit Arizona was kort: “Eerlijk gezegd, het maakt mij woedend wanneer hij dat doet.”

“Ongeloofli­jk onverantwo­ord”

Susan Collins van Maine noemde het dwarsbomen door de president van een stimuluspl­an om corona op te vangen “een enorme blunder”. Andere leden van de partij lieten weten dat ze het “compleet oneens waren” met de beslissing. Maar het hardst was Charlie Baker, de Republikei­nse gouverneur van Massachuse­tts. Hij noemde Trump “ongeloofli­jk onverantwo­ord” omdat hij “de raad van experten en virologen genegeerd heeft”.

“Ik vrees een bloedbad zoals na Watergate.”

 ?? FOTO AFP ?? Tweeduizen­d mensen had Trump uitgenodig­d voor zijn eerste meeting sinds zijn besmetting.
FOTO AFP Tweeduizen­d mensen had Trump uitgenodig­d voor zijn eerste meeting sinds zijn besmetting.
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium