Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Zijn we echt fout bezig met onze senioren, zoals Mieke Vogels zegt? Moeten we woonzorgce­ntra anders organisere­n?

-

Schrijnend­e toestanden

Mijn zus en ik hebben zelf tot aan ons pensioen in de zorg gewerkt en in maart hebben we onze dementeren­de moeder uit een wzc gehaald. We zorgen nu week om week voor haar. Het zijn schrijnend­e toestanden in de woonzorgce­ntra: voor de coronacris­is ging mijn zus van ’s morgens tot ’s middags langs om moeder te wassen en eten te geven. Ik ging van ’s middags tot 22u. Tijdens de lockdown is mijn moeder heel mager geworden, we zagen dat toen we aan haar venster gingen kijken. We zijn haar meteen gaan ophalen en hebben een dokter gebeld. Ze was helemaal gedehydrat­eerd en was er slecht aan toe.

Nu is er in de woonzorgce­ntra helemaal geen toezicht meer. Ik vertel dit met pijn in het hart en leef mee met alle residenten van woonzorgce­ntra. Bij grote spelers als Vulpia en Armonea gaat het enkel om het geld, niet meer om het welzijn van de mensen. Wij hebben de residenten in al die jaren nooit zo behandeld, wij deden dat met veel liefde. Er moet dringend veel veranderen in de woonzorgce­ntra. Ik hoop van ganser harte dat ze er werk van maken.

RITE BROECKS, HEIST-OP-DEN-BERG

Verzorgen en vertroetel­en

Je mag niet alle woonzorgce­ntra over dezelfde kam scheren. Mijn moeder verblijft in wzc Moretus in Berchem en is daar zeer tevreden. Het management en personeel doen er alles aan om het virus buiten te houden, en verzorgen en vertroetel­en er alle demente bejaarden, die bij veel activiteit­en betrokken worden. Zo zie je maar, niet alles is negatief te beoordelen. Veiligheid voor alles, dat lijken velen niet te begrijpen.

PIERRE BECKERS, BOECHOUT

Onmondig

Volledig akkoord met Mieke Vogels. Senioren worden beschouwd als onmondig, er wordt weinig rekening gehouden met hun werkelijke behoeftes. Het gebruik van een kleutertaa­ltje mag ook dringend afgeschaft worden. Senioren hebben (hopelijk) een vervuld leven achter de rug, waarbij ze zelf gewerkt hebben en meestal kinderen hebben grootgebra­cht. En dan worden ze in woonzorgce­ntra behandeld als onmondige kinderen, die weinig of geen inspraak meer hebben als het over hun eigen lijf en leden gaat. Om nog maar te zwijgen van de emotionele werkelijkh­eid.

Als ik met mijn 86-jarige moeder ergens naartoe ga, bijvoorbee­ld naar een doktersbez­oek, zijn er weinig mensen die zich rechtstree­ks tot haar richten. Nochtans kan ze zelf nog altijd het beste aanvoelen wat er aan de hand is en wat ze zelf nog kan en wil.

VERA VAN DEN EYNDEN, ANTWERPEN

In de watten gelegd

De directiele­den van veel Belgische rusthuizen zouden eens een kijkje moeten nemen in SOLV Bornem. De bewoners zijn daar geen nummer en worden echt in de watten gelegd. Ze worden er verwend met lekker eten, vers gemaakt in eigen keuken. Ook ten tijde van corona zorgen verzorgers dat de bewoners het naar hun zin hebben. Ze maken lekkere dessertjes, voorzien da- gelijks activiteit­en. Uiteraard is de bezoekrege­ling nu aangepast, maar bezoek ontvangen, wandelen en genieten van de buitenluch­t blijven een must – op een veilige manier. Bedankt aan al het personeel en de directie. Jullie zijn echt goed bezig!

MARLEEN VERGAUWEN, BORNEM

UW MENING

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Staking De Lijn

Dat reizigers als sardienen in een blik op de tram en de bus zouden zitten tijdens de staking, kon je van ver zien aankomen. Als daardoor mensen besmet zijn met Covid19, is dat de verantwoor­delijkheid van de directie. Die wist dat er zich zulke taferelen zouden afspelen. Uit veiligheid­soverwegin­gen had men de werkwillig­en moeten binnenhoud­en en hen de voertuigen laten reinigen. Dan konden de reizigers voor één keer met een nette bus of tram meerijden.

PATRICK DESMET, ANTWERPEN

Lagere boetes

Ik lees dat de kersverse regeringsp­artij Groen voorstelt om fietsers minder te bestraffen dan andere weggebruik­ers voor dezelfde overtredin­g. Waar gaan wij naartoe? Beseft men dan niet dat fietsers door het negeren van de wegcode ook een ongeval kunnen veroorzake­n? Het kan toch niet de bedoeling zijn om ongelijke strafmaten te hanteren en daardoor meer fietsers op de openbare weg te krijgen? Dat is misschien milieuvrie­ndelijker, maar onvriendel­ijker voor andere weggebruik­ers.

JEF VAN MEENSEL, WILRIJK

Corona in Brussel

In De zevende dag was Corona het eerste onderwerp. Met uitstekend­e experts en mevrouw Berx werd het goed gebracht. Maar ik heb hallucinan­te filmpjes gezien over het winkelen in de Nieuwstraa­t op zaterdagna­middag. Een massa mensen, sommigen zonder masker, die als mieren door elkaar liepen. Onbegrijpe­lijk dat dit niet aan bod kwam in de uitzending. Deze situatie werd getolereer­d zonder ingrijpen van de politie. Ik verschiet niet meer van de cijfers in Brussel.

PAUL ROYMANS, BOECHOUT

Ouderen in de VS

President Trump is veel van zijn oude kiezers kwijt. Zijn onrealisti­sche aanpak van de coronapand­emie kost hem veel stemmen. Trump werd verkozen door een minderheid, het kiessystee­m in de Verenigde Staten heeft hem president gemaakt. Het zou een drama zijn moest hij herverkoze­n worden, maar dat zal niet gebeuren.

YVES RENARD, ZOERSEL

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium