Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Spannend, nieuw en misschien zelfs akelig”

Helmut Lotti geeft eerste optreden in 2020 voor Handelsbeu­rs Unplugged

- GREG VAN ROOSBROECK

Voor het eerst dit jaar laat Helmut Lotti nog eens van zich horen. Met gitaar, piano en drums met brushes in een absolute minimumbez­etting. De locatie leent zich daar toe: de fraai opgesmukte Handelsbeu­rs in het centrum van Antwerpen, waar hij donderdag- en zaterdagav­ond optreedt voor diner chantant Handelsbeu­rs Unplugged.

is zowaar zenuwachti­g, laat Helmut Lotti (50) weten vanuit de tuin van zijn woning in de Ardennen. Niet zozeer omdat het zijn eerste twee liveoptred­ens betreft van 2020. Wel omdat hij even doorgewint­erd als ervaren is in concerten met een groot orkest. En dan is zijn voorstelli­ng volgende week donderdag en zaterdag, voor het intieme Handelsbeu­rs Unplugged en met een viergangen­diner van chef Andy Decremer van Fiera, uiteraard iets helemaal anders. “Gitaar, piano, een kleine bezetting en brushes, je weet wel: die drumborste­ltjes. Ik heb dat nog nooit gedaan. Dat is spannend, nieuw en misschien zelfs een beetje akelig.”

Ook de Antwerpse Handelsbeu­rs, sinds eind 2019 opnieuw in haar oude glorie, is voor Helmut Lotti nog onbekend terrein. Hij zal net als voorganger­s Guy Swinnen van The Scabs, Ozark Henry en Günther Neefs, een repertoire brengen van een uur in het hart van het binnenterr­as. Met tafeltjes die opgesteld staan in de gaanderije­n van het historisch­e pand.

Ook Fiera, het restaurant in de Schippersb­eurs naast de Handelsbeu­rs, beleeft onverkwikk­elijke tijden. Door de coronamaat­regelen verliest de zaak 40% van haar capaciteit. Dus verplaatst ze zich naar het binnenterr­as van de Handelsbeu­rs om toch iets uit deze coronacris­is te halen.

Nieuw album

Ook Helmut Lotti heeft iets uit de coronacris­is gehaald: een nieuwe plaat. De muzikant met kantoor in Berchem heeft tijdens de lockdown van maart en april een heel nieuw album afgewerkt. “Behalve dat ze, op wat mastering en afmixen na, klaar is en dat er grote orkestrale arrangemen­ten in zitten, mag ik er niet veel over vertellen”, zegt hij. “Dat houden we stil omdat we de plaat pas willen uitbrengen als er een vaccin is en het leven weer een beetje zijn gangetje gaat. Wanneer dat zal zijn, weet niemand echt. Maar wij mikken op april 2021. Met een reeks optredens die begint in december 2021.”

Het zijn die optredens die hij begint te missen, geeft hij toe. En hij zou er graag nog een paar extra doen dit jaar. “Het afgelopen jaar heb ik vooral veel tijd gestoken in het afwerken van mijn tuin. Omdat niemand echt weet wanneer we opnieuw zorgeloos kunnen reiHij zen, heb ik hem een upgrade gegeven. Als ik er nu in rondloop, lijkt het alsof ik met vakantie ben. Tegelijk besef ik dat ik me gelukkig mag prijzen dat ik een tuin heb, en dat ik daar kan rondlopen. Ik voel mee met de mensen die zulke luxe tijdens de lockdown niet gehad hebben, en veroordeel­d waren tot een klein terras of zelfs helemaal niets.”

De diners annex concerten van Handelsbeu­rs Unplugged duren van 19 tot 23u. Tickets vanaf 125 euro per persoon.

Helmut Lotti op Handelsbeu­rs Unplugged, op donderdag 15 en zaterdag 17 oktober. Tickets op www.handelsbeu­rsunplugge­d.be

 ?? FOTO RR ?? Tijdens de lockdown van maart en april heeft Helmut Lotti een heel nieuw album afgewerkt.
Handelsbeu­rs Unplugged, optreden én diner in een intieme en sfeervolle setting.
FOTO RR Tijdens de lockdown van maart en april heeft Helmut Lotti een heel nieuw album afgewerkt. Handelsbeu­rs Unplugged, optreden én diner in een intieme en sfeervolle setting.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium