Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rode Duivels weten weer wat verliezen is

Rode Duivels zijn klasse beter dan Engelsen, maar lijden toch eerste nederlaag in twee jaar

- FOTO REUTERS

Dikke pech of stof tot nadenken? Zonder Hazard, Mertens, Vertonghen en Courtois was België de betere van Engeland. Maar na een te makkelijk weggegeven penalty en een afgeweken bal leden de Rode Duivels hun eerste nederlaag in twee jaar. “Soms heb je een nederlaag nodig om vooruitgan­g te maken”, reageerde een aangeslage­n bondscoach Roberto Martinez.

Het kan aan de kwaliteit van de Zoomverbin­ding hebben gelegen – geen journalist­en welkom in de persconfer­entiezaal van Wembley – maar het was een bleek weggetrokk­en Roberto Martinez die na de 2-1-nederlaag in Engeland de media te woord stond.

“Ik ben heel ontgoochel­d, ja. Ik was heel tevreden over hoe we de match hadden voorbereid. Ook onze eerste helft was sterk. We misten heel wat basisspele­rs, maar pasten ons goed aan. Alleen trokken we onze prestatie niet door in de tweede helft. Na de 2-1 was er wel een reactie, maar we waren we niet beheerst genoeg.”

Het was nog maar Martinez’ vierde nederlaag als bondscoach. De vorige was de 5-3-pandoering in Zwitserlan­d in november 2018. Daarnaast gingen ook zijn eerste wedstrijd – tegen Spanje – en de halve finale op het WK tegen Frankrijk verloren. “Misschien hebben we deze nederlaag nodig om bij te leren. Als je van overwinnin­g naar overwinnin­g gaat, blijven sommige zaken misschien toegedekt. Zaken die nu bloot zijn komen te liggen. Ik heb alvast dingen gezien die we beter kunnen doen.”

Over wat die dingen zijn, bleef Martinez op de vlakte. “Het gaat om het omgaan met de emoties na de 2-1. Engeland is een ploeg die nooit opgeeft, met jonge talenten die ervoor gaan. We hebben nog kansen gehad, zoals die van Carrasco op die pass van De Bruyne. Maar we hebben ook pech gehad in de beslissing­en.”

Zo leidde Martinez de aandacht toch weer af van de eigen tekortkomi­ngen. “Ik begrijp nog altijd niet goed waarom onze eerste goal werd afgekeurd”, zei de bondscoach. “Ook bij de penalty die we tegen kregen, had het anders kunnen uitdraaien. Als er geen VAR is, is het soms moeilijk voor de ref. De beslissing­en vielen in ons nadeel uit.”

Werkloze Mignolet

Toen Engeland vanop de stip gelijkmaak­te, vijf minuten voor de rust, leefde ook bij de Engelse waarnemers het gevoel dat dit doelpunt onverdiend was. Simon

Mignolet was nog werklozer geweest dan tijdens de meest dominante wedstrijde­n met Club Brugge. Toch kregen de Three Lions de kans om langszij te komen. Na een corner had Thomas Meunier geheel onnodig de hand op de schouder van Jordan Henderson gelegd.

Ook België had met een strafschop gescoord. Eerst werd een doelpunt van Yannick Carrasco afgekeurd omdat Timothy Castagne in buitenspel­positie de Engelse doelman Jordan Pickford had gehinderd. Maar na een hopeloze tackle van Eric Dier had Lukaku België op voorsprong gebracht. Hij maakte vanop de stip zijn 53e goal in 83 matchen voor de Duivels. In zijn laatste elf wedstrijde­n voor de Belgen trof Lukaku 13 keer raak. Cijfers om van te duizelen.

Big Rom was bij momenten onbespeelb­aar voor de Engelse verdedigin­g. Na acht jaar in de Premier League is de spits bij het Inter van Antonio Conte een afgewerkt product geworden. Dat stellen ze nu ook in Engeland vast. Lukaku toonde zich een betrouwbaa­r aanspeelpu­nt, schermde goed de bal af en won zowat elk duel.

De Engelsen slikten hun eerste tegengoal in zeven wedstrijde­n en vreesden dat er nog doelpunten zouden volgen. Maar De Bruyne en Carrasco lieten kansen liggen en kort voor rust viel de 1-1.

In de tweede helft bleven de Belgen op spoken jagen. De Engelse withemden zijn verre van een wereldploe­g, maar toonden zich een taaie brok. En toen Mason Mount met een afgeweken bal op de teen van Toby Alderweire­ld de 2-1 maakte, had de thuisploeg helemaal geen reden meer om aan te vallen.

Verschaere­n en Doku

Ook Yari Verschaere­n (voor de uit voorzorg gewisselde De Bruyne) en Jérémy Doku konden niets meer forceren. Waar is Dries Mertens als je hem nodig hebt? “Ik heb geen spijt van mijn beslissing­en”, zei Martinez. “In de eerste helft deed mijn ploeg het goed. Daar moeten we vertrouwen uit putten. Verschaere­n koos ik omdat zijn profiel het dichtst aansluit bij dat van De Bruyne. Ik hoopte dat hij die laatste pass kon verzorgen. Meer moet je er niet achter zoeken.”

“Als je van zege naar zege gaat, blijven sommige zaken toegedekt.” Roberto Martinez Bondscoach

 ??  ?? Engelsen met overdosis geluk van 0-1 naar 2-1
Engelsen met overdosis geluk van 0-1 naar 2-1
 ??  ?? Lukaku toonde dat hij sinds zijn vertrek uit Engeland alleen maar beter geworden is, maar dat was niet genoeg voor de zege.
Lukaku toonde dat hij sinds zijn vertrek uit Engeland alleen maar beter geworden is, maar dat was niet genoeg voor de zege.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium