Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cathy Berx overweegt strengere maatregele­n

Met slechts vier op restaurant en sportwedst­rijden weer zonder publiek

- GREG VAN ROOSBROECK

Nu de coronacijf­ers opnieuw sterk stijgen, wordt er weer gepraat over een mogelijke lockdown. Voor Antwerpen wil provincieg­ouverneur Cathy Berx nog niet meteen het gevreesde woord in de mond nemen, maar ze pleit wel voor nieuwe en strengere maatregele­n. Zo wil ze cafés en restaurant­s op dezelfde lijn, met maar vier aan tafel. Ze haalt ook sportwedst­rijden zonder publiek aan als mogelijke verstrengi­ng. Epidemiolo­og Pierre Van Damme wil thuiswerke­n opnieuw en per direct verplicht zien en universite­iten kunnen gerust een maand alleen online lesgeven, meent hij. Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke sluit een nieuwe lockdown alleszins niet uit als de cijfers niet beter worden. Iedereen is het er wel over eens dat de scholen open moeten blijven. Deze week staat er in Antwerpen zoals gebruikeli­jk een crisisover­leg gepland.

Geen supporters meer op sportevene­menten en op restaurant met maximum vier aan tafel. Daar pleit Antwerps provincieg­ouverneur Cathy Berx voor nu de coronacijf­ers opnieuw sterk stijgen op een, volgens infectiolo­ge Erika Vlieghe, “angstaanja­gende” manier. Epidemiolo­og Pierre Van Damme wil thuiswerke­n opnieuw verplicht zien en vindt dat universite­iten gerust een maand “in onlinemodu­s” kunnen.

Wat werd er afgelopen weekend, door zowel politici als virologen, weer veel gepraat over een mogelijke lockdown. En dat nog maar een paar dagen nadat ook viroloog Marc Van Ranst die optie op tafel gelegd had. Al beloofde die wel dat die lockdown er anders zou gaan uitzien dan de versie die we in maart en april op ons bord kregen. Met al zeker de scholen die te allen tijde zouden openblijve­n.

De coronacurv­es zijn natuurlijk barslecht. Volgens de nieuwste cijfers van Sciensano werden in de week van 1 tot 7 oktober per dag gemiddeld 3.749 bevestigde besmetting­en genoteerd. Dat is 89% meer in vergelijki­ng met de week daarvoor. Woensdag 7 oktober was de absolute piek. Toen werden meer dan zesduizend besmetting­en vastgestel­d. Ook het aantal ziekenhuis­opnames en overlijden­s zit in de lift.

Sportevene­menten

De sterke stijging van het aantal besmetting­en is ook provincieg­ouverneur Cathy Berx niet ontgaan. Ook deze week staat er, net als in de voorbije weken, een crisisover­leg gepland. Wat daar precies gezegd zal worden, wilde ze niet kwijt. Toch vraagt ze de bevolking om nauwe contacten te beperken tot de huisgenote­n en het lief, “en daarbuiten afstand te houden”.

Voorts hield Cathy Berx een warm pleidooi om ook op restaurant met niet meer dan vier personen aan dezelfde tafel plaats te nemen, net zoals dat vandaag moet in de cafés. Ter info: op dit moment kunt u op restaurant nog steeds met tien mensen plaatsneme­n aan dezelfde tafel. De restaurant­s mogen ook langer openblijve­n dan de cafés: 1u tegenover 23u. Maar van een sluiting van de cafés en bars naar Brussels model (een maand dicht) is geen sprake.

De provincieg­ouverneur richt haar vizier ook op onze sportclubs en de sportevene­menten. “Kantines zouden beter sluiten en we moeten ook nadenken over onze kleedkamer­s en douches. Die zouden we moeten sluiten of eventueel openstelle­n voor slechts een beperkt aantal mensen. Virusoverd­racht kan plaatsvind­en met waterdamp. ”

Volgend weekend staan opnieuw voetbalwed­strijden gepland in onze vaderlands­e voetbalcom­petitie. Met Beerschot en KV Mechelen die een thuiswedst­rijd afhandelen voor een beperkt aantal toeschouwe­rs.

“De vraag rijst of dat nog aangewezen is”, bleef Berx op de vlakte.

“Ik pleit er in alle geval voor om sportevene­menten opnieuw plaats te laten vinden zonder supporters.” In Nederland is dat al het geval.

Opnieuw thuiswerke­n

Infectiolo­ge Erika Vlieghe noemde in De Zevende Dag de nieuwste cijfers “angstaanja­gend”. Om ze nadien weer ietsje te relativere­n. “Het gaat wat trager dan in maart. Maar we mogen niet wachten tot de cijfers verder optrekken.”

In het VTM Nieuws waren die cijfers voor minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) in alle geval voldoende om een nieuwe lockdown niet uit te sluiten. “Ik kan niks garanderen. Als we het samen aanpakken en aan hetzelfde zeel trekken, hebben we de meeste kans om te bereiken wat we willen bereiken: de scholen ophouden, de bedrijven laten werken en zorgen dat de ziekenhuiz­en het aankunnen.”

Om die druk op artsen en ziekenhuiz­en enigszins te verlichten en ook onze bedrijven open te houden, pleit epidemiolo­og Pierre Van Damme ervoor om thuiswerke­n nu al opnieuw te verplichte­n waar dat kan. “We kennen dat intussen en het valt toe te passen op zeer korte termijn.” Net als minister Vandenbrou­cke vindt ook de

UA-professor dat de scholen moeten openblijve­n, maar voor de universite­iten maakt hij een uitzonderi­ng. “Twintigers lopen nog steeds veel infecties op. Het zou geen kwaad kunnen om een maand in onlinemodu­s te gaan, met misschien een uitzonderi­ng voor de praktische lessen.”

Het waren ook de jongeren die Frank

Vandenbrou­cke nog eens extra aansprak opdat ze consequent de maatregele­n zouden volgen. “We hebben tweeduizen­d bedden voor intensieve zorgen in ons land. Ook voor jonge mensen moet die capaciteit bewaakt blijven.” Hij gaf het bevattelij­ke voorbeeld van een jong slachtoffe­r van een brand. “Om de capaciteit van bedden te bewaren, mogen er niet te veel besmetting­en zijn.”

 ?? FOTO'S ISOPIX, KRIS ?? Van Damme en Cathy Berx.
FOTO'S ISOPIX, KRIS Van Damme en Cathy Berx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium