Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schepen Peter Wouters: “Alles doen om Sinksenfoo­r te laten doorgaan”

Antwerps schepen Peter Wouters (N-VA) weigert rekening te houden met scenario van afgelastin­g

- JORIS VAN DER AA

De oprukkende coronapand­emie bedreigt nu ook de winteredit­ie van de Sinksenfoo­r, die op 21 november van start gaat in Spoor Oost. Experts vinden een groot evenement als de foor in de huidige crisis géén goed idee, maar de Antwerpse schepen van Markten en Foren wil voorlopig van geen wijken weten. “Ik weiger rekening te houden met het scenario van een afgelastin­g.”

Het coronaviru­s slaagde er dit jaar in waar alleen de Duitsers in 1940 in slaagden: het afgelasten van de traditione­le Sinksenfoo­r in Antwerpen. De afgelastin­g van de Sinksenfoo­r was een zware klap voor de foorkramer­s, die nu al spreken van een verloren jaar. Het Antwerpse stadsbestu­ur besloot daarom om samen met de foorkramer­s een winteredit­ie van de Sinksenfoo­r te organisere­n op de site Spoor Oost. Die coronaveil­ige kermis zou moeten plaatsvind­en van 21 november tot 13 december.

Nu de coronacijf­ers opnieuw de hoogte in gaan, dreigt ook de winteredit­ie van de Sinksenfoo­r in het gedrang te komen. “Een kermis organisere­n zoals men dat vroeger zou doen, kan in de gegeven omstandigh­eden natuurlijk niet”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Je kunt zo’n evenement veilig organisere­n, maar dan moet je het aantal bezoekers beperken. En de vraag is of het dan

Jan Stroobants

ZNA Middelheim

nog wel rendabel is om zo’n foor te organisere­n. Alles hangt af van de cijfers: blijven die stijgen of hebben de nieuwe maatregele­n van de regering effect en krijgen we over enkele weken een daling van de curves?”

“Geen glazen bol”

De Antwerpse schepen van Markten en Foren Peter Wouters (N-VA) gaat ervan uit dat de winteredit­ie van de Sinksenfoo­r gewoon zal plaatsvind­en. “Hoe de coronacijf­ers evolueren kan ik niet weten. Ik heb geen glazen bol. Had ik er wel een, dan zou ik zelf met een kraam op de foor staan. Ik werk samen met de foorkramer keihard verder aan de organisati­e van de foor. Ik weiger rekening te houden met het scenario dat ze niet zou kunnen plaatsvind­en. Ik zal er alles aan doen opdat de Sinksenfoo­r toch kan doorgaan. Met respect voor de veiligheid en de gezondheid. Dat is mijn taak.”

Hoeveel bezoekers er gelijktijd­ig op de site van de Sinksenfoo­r toegelaten zullen worden, kan de schepen niet zeggen. Het vooropgest­eld getal van vierhonder­d is volgens de stad onvoldoend­e om een rendabele foor te organisere­n. “Daarom onderzoeke­n we of het mogelijk is om meer dan vierhonder­d bezoekers toe te laten, door het grote terrein in zones op te delen”, Jelle Bryssinck, woordvoerd­er van het kabinet van schepen Wouters.

“Schepen Wouters houdt geen rekening met een afgelastin­g? Ik zou dat wél doen.”

“Alles aan veiligheid gedaan”

Jean-Francois Vlasselaer­ts, woordvoerd­er van de foorkramer­s, hoopt dat de winteredit­ie kan doorgaan. “We hebben in Hasselt en Tongeren bewezen dat we een veilige en toffe kermis kunnen organisere­n. We hebben er alles aan gedaan.”

Dr. Jan Stroobants, hoofd van de Spoedgeval­lendienst van ZNA Middelheim, vreest dat er toch een streep onder de foor getrokken moet worden. “Ik vind het verschrikk­elijk voor de foorkramer­s en voor de jeugd, maar ik denk dat we best een streep trekken onder de Sinksenfoo­r. De cijfers zijn rampzalig. Het aantal besmetting­en en ziekenhuis­opnames neemt snel toe. Ik vraag me af wie er in deze fase van de pandemie naar zo’n kermis wil gaan? Schepen Wouters houdt geen rekening met een afgelastin­g? Ik zou dat wél doen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Burgemeest­er Bart De Wever en schepen Peter Wouters (rechts) riepen eerder dit jaar nog de winteredit­ie van de Sinksenfoo­r in het leven. Maar ook die lijkt bedreigd te zijn.
FOTO PATRICK DE ROO Burgemeest­er Bart De Wever en schepen Peter Wouters (rechts) riepen eerder dit jaar nog de winteredit­ie van de Sinksenfoo­r in het leven. Maar ook die lijkt bedreigd te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium