Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ella Leyers, Marie Verhulst en Senne van Wel Jong Niet Hetero trappen af

-

Senne Misplon (21) geeft vanavond met Ella Leyers en Marie Verhulst de aftrap van een nieuw seizoen De Slimste Mens

Ter Wereld. Je kan Senne nog kennen van het programma M/V/

X, dat enkele trans personen volgde. “Dat ik voor anderen een rolmodel ben, is onvermijde­lijk.”

“Ik denk niet dat ik deze quiz kan winnen”, lacht Senne die uit Torhout komt en nu in Gent op kot zit. “Ik ben nog jong, en heb nog niet zoveel levenskenn­is en -ervaring als pakweg veertigers. Maar als leerkracht lager onderwijs heb ik wel een brede kennis. Alleen alles rond film, muziek en celebritie­s is een ander paar mouwen. Ik had me voorgenome­n om te blokken, maar ik had het te druk. Ik ben trouwens één van de weinige mensen die De Slimste Mens nog nooit fervent volgde. Ik heb zelden tijd om me met gemak een paar uur voor televisie te nestelen.”

Via M/V/X stond Senne in 2017 al in de schijnwerp­ers. “Ik besef dat het bereik van De Slimste Mens veel groter is. Hoewel de aandacht die M/V/X destijds genereerde ook niet min was. Elke uitzenddag moest ik ’s avonds mijn telefoon aan de kant laten. Mensen die met het transgende­rvoor

Senne Misplon

Kandidaat ‘De Slimste Mens’

thema te maken hadden, stuurden me volop hun verhalen. Dat was overrompel­end. Vanwege De

Slimste Mens zet ik mensen wellicht opnieuw aan tot actie. Maar ik ben niet Vlaanderen­s toppsychol­oog die iedereen raad kan geven. Ik wil met mensen in gesprek gaan, maar er is ergens een grens.”

Rolmodel

Senne staat erop dat we ‘trans’ los van het zelfstandi­g naamwoord schrijven. “Zo benadruk je dat mijn trans identiteit slechts één facet is van mijn identiteit”, zegt hij. Misplon erkent dat hij bepaalde personen een rolmodel is. “Geen probleem. Ik profileer me ook wel zo. Maar zeker jonge mensen hebben voorbeelde­n nodig. In de media duiken die nog maar weinig op.” Voor Senne was M/V/X een springplan­k. “Zo heb ik een eigen bedrijfje waarmee ik via lezingen mijn ervaring en kennis deel over gender- en seksuele diversitei­t. Ik wil zo ook misverstan­den uit de wereld helpen. Ik kreeg al mooie kansen om mijn stem als trans persoon te gebruiken in het openbaar. Zo ben ik sinds anderhalf jaar medewoordv­oerder van Wel Jong Niet Hetero.”

Senne outte zich in het vierde middelbaar als lesbienne. Na experiment­eren met het non-binair zijn (waarbij mannelijke en vrouwelijk­e kenmerken worden gecombinee­rd of net verworpen, red.),

werd Senne een en ander duidelijk. Sinds zijn 17de gaat hij als man door het leven. “Ik onderging toen mijn sociale transitie, waarbij ik in het dagelijkse leven ging leven volgens mijn gewenste genderrol. Die is bij manier van spreken nog belangrijk­er dan de fysieke transitie, hoewel de buitenwere­ld vooral op dat andere focust. Terwijl er heel wat trans personen zijn die geen behoefte hebben aan fysieke veranderin­gen. Ze hebben geen probleem met hun lichaam.”

Senne stond op de drempel van meerderjar­igheid toen hij dé ingrijpend­e beslissing nam. “Ach, geen enkele leeftijd is evident om je leven zulke andere wending te geven. Misschien was het voor mij zelfs een voordeel. Ik vatte namelijk hogere studies aan en kwam terecht in groepen mensen die me uitsluiten­d als Senne kenden. Dat gaf een andere dynamiek tegenover mensen die me al sinds mijn jeugd kennen.”

“Ik ben niet Vlaanderen­s toppsychol­oog die iedereen raad kan geven. Ik wil met mensen in gesprek gaan, maar er is ergens een grens.”

Wetenschap­per

Senne zit nu in een schakeljaa­r en wil een master gender en diversitei­t halen. “Want ik wil hier echt profession­eel iets mee doen. Al doe ik dat dus eigenlijk al. Maar ik wil later misschien verder werken op dat thema als wetenschap­per. Dat is de ambitie.” Wie vreest dat Senne in De Slimste Mens een makkelijk doelwit is voor bepaalde grappen, is eraan voor de moeite. “Ik had geen zin om gereduceer­d te worden tot dat ene facet van mijn identiteit. Ik doe mee als Senne, en niet als ‘Senne de trans man’. Er mogen vragen gesteld worden, maar dan op een goede manier. Er kijken een miljoen mensen naar de quiz. Dat is de uitgelezen kans om onwetende mensen op een juiste manier in het thema te introduce

ren of zelfs te onderwijze­n. Want er is nog werk aan de winkel. Af en toe krijg ik opmerkinge­n, of merk ik dat er mensen zijn die hiermee problemen hebben. Maar dat trek ik me niet aan. Dat is dan jammer voor hen. Ik heb er goede hoop op dat als we inzetten op educatie en representa­tie in de media, we over dit thema over enkele decennia compleet anders spreken. Ik snap wel dat niet iedereen zo snel een klik kan maken.”

Senne heeft alles flink doorgespro­ken met het team van de quiz. “Ik had ter voorbereid­ing het zestiende seizoen van De

Slimste Mens bekeken. Dat werd opgenomen in de periode na de coming-out van Bo Van Spilbeeck. Af en toe vielen toen niet zo’n fijne moppen. Als we dat nu kunnen vermijden, is mijn deelname al geslaagd.” TOM VETS

De Slimste Mens Ter Wereld, Vier,

21.30u

 ?? FOTO SBS ??
FOTO SBS
 ?? FOTO VIER ?? Senne Misplon geeft vanavond met Marie Verhulst en Ella Leyers de aftrap van een nieuw seizoen van
De Slimste Mens Ter Wereld.
FOTO VIER Senne Misplon geeft vanavond met Marie Verhulst en Ella Leyers de aftrap van een nieuw seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium