Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De advocaat die niet bang is om de overheid aan te vallen

Antwerpena­ar Stijn Verbist moet voor Bart De Pauw VRT 12 miljoen euro armer maken

- MARC KLIFMAN

12 miljoen euro. De schadeverg­oeding die het gezin van Bart De Pauw van de VRT eist, lijkt duizelingw­ekkend hoog. Of het realistisc­h is dat hij dat bedrag effectief krijgt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar zijn advocaat Stijn Verbist, specialist in complexe dossiers tegen de overheid, heeft al bewezen dat hij nergens voor terugdeins­t. “Ik wil geen tegendraad­se advocaat zijn. Maar ik vind het schrijnend dat er zo veel overheidsf­outen gemaakt worden.”

Het nieuws dat Bart De Pauw en zijn gezin een torenhoge schadeverg­oeding van de VRT eisen, kwam vrijdag voor iedereen als een verrassing. Hoewel het onderzoek rond grensovers­chrijdend gedrag van de tv-maker is afgerond, zal een proces ten gronde ten vroegste volgend jaar plaatsvind­en. De Pauw wacht de gevolgen niet af om de VRT in gebreke te stellen voor zijn inkomensve­rlies nadat hij in 2017 op staande voet bij de openbare omroep werd ontslagen. Hij eist een bedrag van 12 miljoen, zo werd ons door een goedgeplaa­tste bron bevestigd.

Stijn Verbist, de raadsman van Bart De Pauw, die de procedure heeft opgestart, wil dat bedrag niet bevestigen. Hij vindt dat er te veel op wordt gefixeerd. “Ik kan alleen zeggen dat Bart De Pauw en zijn gezin die procedure zijn gestart omdat ze drie jaar geleden zwaar geïncassee­rd hebben. Ze hebben sociaal, emotioneel en financieel effectief veel schade geleden. Zijn inkomsten vielen ineens allemaal weg. Dat is hetzelfde als een topvoetbal­ler van wie het been na een tackle geamputeer­d moet worden. Iemand zal die voetballer moeten betalen, hè.”

Club Brugge, Oosterweel ...

Of De Pauw effectief kans maakt op zo’n torenhoog bedrag, daarover wil advocaat Verbist op dit moment geen uitspraken doen. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen, zegt hij. De rechter zal oordelen. Maar de Antwerpse advocaat staat erom bekend dat hij er niet voor terugdeins­t overheidsb­edrijven aan te vallen. Verbist doceert rechtsbesc­herming tegen de overheid. Hij is al jarenlang specialist in complexe en gelaagde dossiers.

Om een idee te geven: hij is de man die ervoor zorgde dat de

Raad van State vorige week oordeelde dat Club Brugge niet met de plannen voor zijn nieuwe voetbalsta­dion kan beginnen, ondanks de steun van het Brugse stadsbestu­ur. Hij is ook de man achter de vele foorkramer­s en tweedeverb­lijvers die procedures tegen de overheid aangingen omdat ze de coronamaat­regelen te streng vonden. En hij was de advocaat die langdurig tegen de Oosterweel­verbinding in actie ging. “Neen, ik schep er geen genoegen in de overheid aan te vallen”, zegt de advocaat. “Ik wil niet die tegendraad­se advocaat zijn. Maar ik vind het persoonlij­k wel schrijnend dat er zo veel overheidsf­outen gemaakt worden. Wat mij vooral in deze dossiers aantrekt, is de werking van de scheiding der machten. De rechterlij­ke macht heeft de controle op de uitvoerend­e macht. Rechters moeten de overheid dus controlere­n. En de overheid moet de wet respectere­n. De mensen moeten van het idee af dat je tegen de overheid niet kunt winnen. We leven in een democratis­che rechtstaat.”

Advocaat Verbist benadrukt dat hij anderzijds vaak geraadplee­gd wordt door overheidsi­nstanties, onder meer om adviezen te geven en in procedures bij te staan. Hij zegt ook dat hij in 65% van dit soort dossiers tot “een regeling” tussen de betrokken partijen komt. Verbist geeft wel toe dat schadeclai­ms bij overheidsb­edrijven uiteindeli­jk met het geld van de belastingb­etaler betaald worden. “Dat is bijzonder jammer, maar dat is nu eenmaal met elke overheidsf­out zo. Als de overheid een fout maakt, is het nooit de bestuurder, minister of staatssecr­etaris die ervoor opdraait. Dat is altijd de belastingb­etaler. Maar daar kan de schadelijd­er uiteraard niet aan doen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Advocaat Stijn Verbist.
FOTO SVEN DILLEN Advocaat Stijn Verbist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium