Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drilboor geleend bij buren”

526 inwoners braken dit weekend samen 3.740 m² stenen uit

- MISCHA BLUDTS

In Antwerpen ging zaterdag de actie BreekUIT van start. Iedereen was druk in de weer met het uitbreken van straatsten­en, die plaats moesten maken voor bloemen. De actie was, ondanks de occasionel­e plensbui, een succes.

In de wijk Dreihoek waren buurtbewon­ers aan de slag met breekijzer­s, aarde en plantjes. “We willen inzetten op de leefbaarhe­id van de buurt en vergroenin­g is daar een belangrijk aspect van”, vertelt Gaelle Devos van Team Den Groenen Dreihoek. “We hebben gekeken naar wat elke bewoner zelf kan en wil doen, gaande van bloembakke­n voor appartemen­ten over klimplante­n tot echte geveltuint­jes.”

Naast het esthetisch­e element speelt er ook een praktisch aspect mee. “Door de aanplantin­gen en feit dat er minder stenen zijn, krijg je een ontharding van de grond en dat is in een dichtbevol­kte wijk als deze heel belangrijk: zo kan het regenwater makkelijke­r weg en zullen er minder gauw kelders overstrome­n.”

Morele verplichti­ng

Op de hoek van de Provincies­traat en de Tuinbouwst­raat zijn vrijwillig­ers Basil, Sang en Marthe bezig met de aanleg van zo’n geveltuin. “De mensen die hier woonden wilden graag een tuintje, maar wisten niet hoe ze het moesten aanpakken. En dus komen wij het voor hen doen.” Dat blijkt soms meer werk dan verwacht: “Het vrij moeilijk omdat de straatsten­en hier nogal dik zijn. Aanvankeli­jk was het eerlijk gezegd een beetje een ramp, maar gelukkig konden we bij de buren een drilboor lenen. Het is heel leuk om te doen, al heeft niemand van ons enige ervaring of zelfs groene vingers. Maar Sang woont in de Tuinbouwst­raat en mijn moeder heeft het groenste huis in de Van Geertstraa­t. En dus voelden we ons een beetje moreel verplicht om vandaag mee te helpen”, lacht Basil.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? In Borgerhout zijn Basil en Sang bezig met het uitbreken van stoeptegel­s.
FOTO JAN VAN DER PERRE In Borgerhout zijn Basil en Sang bezig met het uitbreken van stoeptegel­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium