Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dierenarts schiet illegaal gekweekte witte neusbeer uit boom

-

Het Opvangcent­rum voor Vogels en Wilde dieren (VOC) in Kapellen kreeg er gisteren een opvallende gast bij: een witte neusbeer. Die had zich verscholen in de boomtoppen van Schilde. Een veearts kon het dier verdoven. Het is in ons land verboden om zo’n exoot te houden. De politie is nog op zoek naar de eigenaar.

“Wandelaars verwittigd­en de politie omdat ze in een boom een witte buidelrat meenden gezien te hebben”, zegt Marcel Peeters van het VOC. “Omdat het dier al vrij hoog was geklommen, kon ook de brandweer niet uit het loof plukken. En dus werd een veearts opgetromme­ld. Hij verdoofde de pelsdrager met een welgemikt schot.”

“Het werd de dierenarts meteen duidelijk dat het niet ging om een witte buidelrat, wel om een witte neusbeer”, legt Peeters uit. “Het vrouwtje is nog erg jong. De lichte kleur maakt duidelijk dat het om een gekweekt exemplaar gaat. Normaal heeft een witte neusbeer een lange, flexibele snuit en een lange slanke staart. In het wild is het dier grijsbruin van kleur met witte delen op armen, snuit, kin en keel.”

“We schakelen de dierenpoli­tie in, want het is in ons land strikt verboden om witte neusberen te houden of te kweken. Ondertusse­n blijft het dier bij ons. Wij zullen op zoek moeten naar een adoptiegez­in. In Nederland bijvoorbee­ld: daar is het wel toegelaten om deze dieren te houden en er mee te kweken”, aldus nog Marcel Peeters.

Ondertusse­n is de politie nog op zoek naar de eigenaar van het dier.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO RR ?? De witte neusbeer.
FOTO RR De witte neusbeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium