Gazet van Antwerpen Stad en Rand

E-sportcentr­um voor gamers: “Zo worden ze echte topatleten”

Qallo opent trainingsc­entrum in Kontich en lanceert voedingssu­pplementen

- JAN STASSIJNS

In Kontich opende Qallo maandag een gloednieuw trainingsc­entrum voor e-sporters, mensen die hun brood verdienen met het spelen van videogames. En daar zijn niet alleen pc’s en schermen te vinden. “Door stress of blessures is de carrière van een e-sporter voorbij voor die goed en wel begonnen is”, zegt bedenker Alkexander Van Laer. “Terwijl dat zaken zijn die perfect vermeden kunnen worden mits goede begeleidin­g.”

E-sports zijn een internatio­nale miljardenm­arkt geworden. Wereldwijd nemen gamers het online en tijdens live evenemente­n tegen elkaar op om te beslechten wie zich de beste van de wereld mag noemen. En net zoals in het voetbal krijgen de spelers meer en meer profession­ele begeleidin­g. Het beeld van videogamer­s die weggezakt in hun bureaustoe­l op een toetsenbor­d tokkelen is totaal voorbijges­treefd. Het zijn topatleten die met profession­ele omkadering klaargesto­omd worden voor internatio­nale kampioensc­happen. “Wereldwijd kijken meer dan tweehonder­d miljoen mensen naar e-sportscomp­etities. Dagelijks kijken er meer mensen naar gamingvide­o’s dan het aantal dagelijkse gebruikers van streamingd­iensten Netflix, HBO en Hulu samen”, zegt Alexander van Laer.

Jonge wolf

Van Laer, bekend van het VTM2-programma Jonge Wolven, stampte samen met Niels Peetermans en Moos Tits Qallo uit de grond. Het bedrijf spitst zich helemaal toe op e-sports en opende maandag een gloednieuw trainingsc­entrum in Kontich. In het E-sports Performanc­e Center kunnen teams uit binnenen buitenland trainen. En dat bestaat uit veel meer dan enkele gigantisch­e pc’s waarop de profession­ele videogamer­s oefenen, want de alombekend­e leuze ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ is ook doorgedron­gen tot in de virtuele topsportwe­reld.

“De gemiddelde carrière van een e-sporter duurt slechts twee à drie jaar”, zegt Van Laer. “Velen vallen uit door stress of blessures aan de pols, nek, rug, ... En dat zijn zaken die perfect vermeden kunnen worden mits goede begeleidin­g.”

Yogales

Meteen druk in de weer op de openingsda­g is Sector One, een e-sportsteam van eigen bodem dat zich als titelverde­diger voorbereid­t op het Belgisch kampioensc­hap ‘League of Legends’. De prijzenpot bedraagt 10.000 euro, een mogelijk mooie bonus voor het team van twintigers. De 23-jarige Jeroen Segers uit Boutersem, alias ‘Night’, is een van hen. “We beginnen om 10u met een ochtendwan­deling en een yogales voor we aan het gamen zelf beginnen”, zegt hij. “Tussendoor trainen we ook op de fitnesstoe­stellen die hier staan. Als we te lang voor ons scherm zitten, dreigen we onze focus te verliezen.”

Het team telt niet alleen Belgische spelers. Ook de Rus Vlad Dvoretsky (23), alias ‘Saviour’, is een vaste waarde. De topsportme­ntaliteit is hem niet vreemd. Bij de jeugd heeft hij op topniveau aan karate gedaan in zijn thuisland, tot een blessure roet in het eten gooide. “We streven ernaar om in onze beste vorm te zijn. Wij moeten constant op hoog niveau kunnen presteren. Behalve wedstrijde­n spelen wij ook elke dag voor onze individuel­e plaats op de wereldrang­lijst. Als we niet presteren, geraken we niet aan de bak bij grote ploegen om aan wedstrijde­n deel te nemen. En dus moeten we ook sporten, op ons eten letten, goed slapen, ... Dat mag je niet onderschat­ten.”

Geen cafeïne

Naast het trainingsc­entrum ontwikkeld­e Qallo ook voedingssu­pplementen die zowel de mentale focus als de slaap van de e-atleten moeten bevorderen. “Als mensen denken aan concentrat­ie en focus, maken ze vaak de link met cafeïne en bijhorende drankjes”, zegt Van Laer. “Daar willen we komaf mee maken. Samen met professor klinische farmacolog­ie en farmacothe­rapie Geert Vergote (KU Leuven) hebben we twee soorten supplement­en ontwikkeld op basis van plantaardi­ge ingrediënt­en, zonder cafeïne.”

Alexander Van Laer

Oprichter Qallo

“Er kijken per dag meer mensen naar gamingvide­o’s dan het aantal dagelijkse gebruikers van streamingd­iensten Netflix, HBO en Hulu samen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO/GETTY IMAGES ?? Vlad ‘Saviour’ Dvoretsky (23) uit Rusland: “We moeten fit zijn om constant op hoog niveau te presteren.”
FOTO'S PATRICK DE ROO/GETTY IMAGES Vlad ‘Saviour’ Dvoretsky (23) uit Rusland: “We moeten fit zijn om constant op hoog niveau te presteren.”
 ??  ?? Het Esports Performanc­e Center in Kontich telt behalve de nodige pc’s ook fitnesstoe­stellen, een skateterre­in en een pingpongta­fel.”
Het Esports Performanc­e Center in Kontich telt behalve de nodige pc’s ook fitnesstoe­stellen, een skateterre­in en een pingpongta­fel.”
 ??  ?? Jeroen Segers (23), alias ‘Night’: “Als we te lang voor ons scherm zitten, dreigen we onze focus te verliezen.”
Jeroen Segers (23), alias ‘Night’: “Als we te lang voor ons scherm zitten, dreigen we onze focus te verliezen.”
 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium