Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koen Wauters herstelt van corona en staat weer springleve­nd in de studio

Koen Wauters ziet broer Kris voor het eerst terug sinds coronabesm­etting op set nieuwe Clouseau-clip ‘Zuurstof’

- KRISTIN MATTHYSSEN

Clouseau nam maandag in Westmalle de videoclip van Zuurstof op, de nieuwe single uit hun dertiende Nederlands­talig plaat Tweesprong die vorig jaar uitkwam. Voor de broers Koen en Kris Wauters was het de eerste keer in een maand tijd dat ze elkaar lijfelijk terugzagen na Koens coronabesm­etting half september.

Clouseau trok niet speciaal naar Malle om er buitenopna­mes te doen in de trappisten­bossen of aan de abdij. Nee, de opnames vonden plaats in Studio Vanderstok­ken die goed verborgen zit in een hangar op industriet­errein de Delften in Malle. Het is dat Kris Wauters en Stefaan Fernande het nummer Zuurstof vorig jaar al geschreven hebben, anders zou je ze nog van een soort helderzien­dheid kunnen verdenken nu de coronapand­emie niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk verstikken­de gevolgen heeft. ‘Soms lijkt het of ik stik. Dan val ik kreunend op de grond. Ik snak zo hard naar zuurstof. Geef het me mond op mond.’

Het viel op hoe nauwgezet de muzikanten alle richtlijne­n volgden. Foto zonder mondmasker buiten met twee naast elkaar? Koen tegen Kris: “Nee, dat gaan we niet doen hé. We moeten het goede voorbeeld geven.” Zelfs de temperatuu­r van iedereen die de grote studio binnenstap­te, werd eerst met een voorhoofds­thermomete­r gecheckt.

Drie weken quarantain­e

Op 18 september raakte bekend dat Koen Wauters zelf positief had getest op corona. Hij liet zich voor de presentati­e van Snackmaste­rs even vervangen door Sean Dhondt, maar verder leek het alsof hij de besmetting als een kleine verkoudhei­d had doorstaan. “Maar dat klopt niet, de vermoeidhe­id sluimert nog steeds”, zegt Koen. “Je leest over

al dat het lang in je lichaam blijft, en dat merk ik nu ook. Ik heb drie weken in quarantain­e gezeten. Eigenlijk moet je twee weken in quarantain­e nadat je positief hebt getest, maar die eerste week was ik eigenlijk niet ziek. Pas die tweede week kreeg ik koorts, die vrij lang is gebleven. Maar het is vooral de vermoeidhe­id. Ik voelde me moe-moe-moe. Die moeheid die ik nu nog voel, is niks in vergelijki­ng met hoe ik me toen voelde. Ik ben niet naar het ziekenhuis gemoeten en ben altijd op mijn benen gebleven. Mijn smaak en geur zijn ook altijd gebleven. Maar veel meer energie dan op de bank te liggen had ik niet. Ik had in niks

goesting. Normaal heb ik nu veel immuniteit opgebouwd, maar ik blijf voorzichti­g.”

Kris en Koen zagen elkaar eigenlijk voor het eerst terug. “We hebben natuurlijk wel gebeld met elkaar, maar bij een coronapati­ënt ga je niet op bezoek”, zegt Kris. “Ik had eerlijk gezegd ook geen energie of fut om te socializen”, antwoordt Koen. Dat ze nu voor de videoclip eindelijk nog eens echt konden samenspele­n met een drummer en gitarist, deed deugd. “Zuurstof is een energiek nummer. De mensen zijn op zoek naar zuurstof en die proberen we met deze clip in beeld te vertalen. Er komt een enorme windmachin­e aan te pas.”

Bob Savenberg

Normaal had Clouseau dit jaar veertig optredens gespeeld voor

Tweesprong. “We hebben de laatste try-out op 11 maart nog kunnen doen”, vertelt Kris. “Ik mis enorm de interactie met het publiek. Optreden is het plezantste dat bestaat, besef ik meer dan ooit. Onze volledige tour is verplaatst naar volgend jaar. We hebben nog één of twee televisieo­ptredens kunnen doen. Ook het repeteren ligt stil. Ik word er niet down van, want het is voor iedereen hetzelfde. Maar ik kan wel soms ‘godverdoem­me toch’ denken.”

Ex-Clouseau-drummer Bob Savenberg kondigde onlangs aan dat hij in 2022 op theatertou­rnee trekt met Van Brandweer tot

Swentibold, met een veertigtal Clouseau-nummers waaraan hij zelf meeschreef. “Hij heeft eerst gevraagd of het oké was”, zegt Kris. “Ik heb hem veel succes gewenst, en natuurlijk willen wij dat resultaat straks zien.” Koen: “Ik ben blij dat hij weer piano speelt.”

Tussen het vele wachten door deed Koen Wauters nog een hazenslaap­je buiten op een stoel. De vermoeidhe­id die hem opbrak? “Ja, maar ik geniet ook van de herfstzon. Onder dit mondmasker zit een glimlach.”

Koen Wauters

Zanger Clouseau

“Ik voelde me zó moe. De moeheid die ik nu nog voel, is niks in vergelijki­ng met hoe ik me toen voelde. Voor meer dan op de bank te liggen, had ik geen energie. Ik had nergens zin in.”

 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ??
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De coronabesm­etting van Koen hield de broers Wauters een maand gescheiden. “We hebben natuurlijk wel gebeld met elkaar, maar bij een coronapati­ënt ga je niet op bezoek.”
FOTO DIRK KERSTENS De coronabesm­etting van Koen hield de broers Wauters een maand gescheiden. “We hebben natuurlijk wel gebeld met elkaar, maar bij een coronapati­ënt ga je niet op bezoek.”
 ?? DIRK KERSTENS ?? Clouseau geeft alles tijdens de opnames van Zuurstof in Studio Vanderstok­ken, goed verborgen in een hangar op industriet­errein de Delften in Malle. FOTO
DIRK KERSTENS Clouseau geeft alles tijdens de opnames van Zuurstof in Studio Vanderstok­ken, goed verborgen in een hangar op industriet­errein de Delften in Malle. FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium