Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voer geen code oranje voor scholen in”

Volgens Antwerpse contact tracers gebeurt besmetting niet in klas

- FOTO KOEN FASSEUR

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) krijgt steun uit Antwerpen om de scholen in code geel te houden, helemaal open dus. Volgens het lokale contactond­erzoek gebeuren maar zeer weinig besmetting­en binnen de schoolmure­n. “Als jongeren besmet geraken, is dat meestal via contacten buiten de school, niet door klasgenote­n”, zegt Maaike Van Overloop, huisarts en coördinato­r van het lokaal contactond­erzoek. “Als de oudere leerlingen één week op de twee niet naar school mogen, de regeling in code oranje, gaan ze waarschijn­lijk meer op straat rondhangen en elkaar opzoeken. Zo krijg je net riskanter gedrag.” Ook Antwerps onderwijss­chepen Jinnih Beels (sp.a) wil code geel behouden.

De vakbonden sturen aan op code oranje, met halftijds contactond­erwijs vanaf het derde middelbaar. Door de stijgende coronacijf­ers klinkt de roep op aanpassing­en in het onderwijs steeds luider. Toch blijft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vasthouden aan de huidige maatregele­n. Met steun van de Antwerpse contactond­erzoekers en onderwijss­chepen Jinnih Beels (sp.a).

De socialisti­sche vakbond ACOD pleitte gisteren zonder omwegen voor code oranje of zelfs code rood in het onderwijs. In beide gevallen zouden scholieren vanaf het derde middelbaar slechts week om week naar school mogen. Dat staat toch in de plannen die Ben Weyts voor de zomervakan­tie met het onderwijsv­eld afklopte. “De cijfers zijn dermate slecht dat code geel niet langer houdbaar is”, zegt algemeen secretaris Nancy Libert.

Ook de andere vakbonden lijken daar op aan te sturen, al wachten ze nog nieuw overleg af morgen. Aanpassing­en aan de draaiboeke­n, met daarin de drempels om van de ene alarmfase naar de andere te schakelen, zijn voor hen onbespreek­baar. Daarmee staan ze lijnrecht tegenover het katholiek onderwijs, dat ook in code oranje alle leerlingen voltijds op school wil. Amper nog iemand dus die de huidige code geel wil aanhouden. Behalve Weyts dan. “De cijfers bewijzen dat de huidige maatregele­n hun werk doen. Scholen zijn gecontrole­erde omgevingen, waar we het virus het beste kunnen bestrijden”, aldus de minister.

Gecontrole­erde omgeving

Maaike Van Overloop, huisarts en coördinato­r van het lokale contactond­erzoek, treedt de minister daarin bij. “In een stad als Antwerpen heb je veel leerlingen uit kwetsbare of kansarme gezinnen”, zegt ze. “Als de oudere leerlingen één week op de twee niet naar school mogen, zoals in code oranje, gaan ze waarschijn­lijk meer op straat rondhangen en elkaar opzoeken. Zo krijg je riskanter gedrag dan in de gecontrole­erde schoolomge­ving. Daarbij komt nog het pedagogisc­he en sociale verlies, dat juist voor deze kinderen zwaarder weegt. Laat ze dus alstublief­t elke dag naar school gaan.”

De lokale contactond­erzoekers in Antwerpen (alle districten plus Schoten, Stabroek en Wommelgem) kunnen ook bevestigen dat maar zeer weinig besmetting­en binnen de schoolmure­n gebeuren. “Dat hebben we in september van heel dichtbij gevolgd”, zegt Van Overloop. “Als jongeren besmet geraken is dat meestal via contacten buiten de school, niet door klasgenote­n.”

Halve dagen

Volgens Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) is voor alle leerlingen belangrijk dat ze elke dag naar school kunnen gaan. “Dat is vanuit Antwerpen altijd het pleidooi geweest.”

Is dat niet in tegenspraa­k met het partijstan­dpunt? Zowel sp.a als Groen verwijten Weyts dat hij de regeling met kleurencod­es als het erop aankomt gewoon in de prullenman­d gooit. “Ook Hannelore Goeman (sp.a-fractielei­der, red.) pleit ervoor dat alle kinderen naar school kunnen gaan. En dat kan ook via een andere invulling van code oranje, bijvoorbee­ld met systeem van halve dagen in plaats van de regeling week om week, die nu op tafel ligt. Wij vragen dat al langer. Zowel vanuit pedagogisc­h oogpunt als voor het welzijn van jongeren. Als ze hun contact op school al hebben, kun je ook beter aandringen bij jongeren om daarnaast hun contacten te beperken.”

Het neemt niet weg dat Beels een stapje verder gaat dan haar partij in de ambitie om jongeren maximaal op school te houden. “We zien dat code geel momenteel werkt in Antwerpen. Er zijn maar zeer weinig secundaire besmetting­en binnen de schoolmure­n. Voor ons mag het dus geel blijven.”

Kwetsbare groepen

De lokale contactond­erzoekers hebben intussen handenvol werk met het toenemend aantal besmetting­en. “We zien dat de cijfers exponentie­el stijgen”, zegt Van Overloop. “We kunnen het nog aan, maar het is nipt. Wij volgen zo’n 5% van alle besmette mensen, al diegenen die in ‘kwetsbare groepen’ zitten: anderstali­gen, nieuwkomer­s, illegalen, mensen in de marge van de samenlevin­g, kortom, degenen die niet makkelijk bereikt worden door de Vlaamse contact tracers. We hebben een team van zeventig à tachtig mensen, vaak vrijwillig­ers, die hen begeleiden nadat we gegevens van de huisartsen hebben doorgekreg­en.”

In de stad Antwerpen zijn in de voorbije twee weken 2.400 mensen besmet geraakt. “Maar het gemiddelde per dag ligt nu stukken hoger dan twee weken geleden. Dat cijfer is wat misleidend. Daarom hadden wij liever weer dagcijfers van Sciensano. Die pieken per dag tonen een heel ander beeld dan de gemiddelde­s.”

Of de contactond­erzoekers de moed niet verliezen? “We gaan over een week zien wat de effecten zijn van de maatregele­n van deze regering. Dat is afwachten. En elke besmetting die we kunnen voorkomen, kan een groot verschil maken.”

Maaike Van Overloop

Coördinato­r lokaal contactond­erzoek

“Als jongeren besmet geraken, is dat meestal via contacten buiten de school.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Als schepen van Onderwijs stond Jinnih Beels in februari nog voor de klas in het Sint-Jan Berchmansc­ollege.
FOTO PATRICK DE ROO Als schepen van Onderwijs stond Jinnih Beels in februari nog voor de klas in het Sint-Jan Berchmansc­ollege.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium