Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sportclubs na sluiting van zalen: “De gezondheid van onze leden gaat voor”

-

Vanaf morgen zijn zaalsporte­n verboden voor iedereen boven de 12 jaar, tenzij afstand houden mogelijk is. Bovendien gaan álle kleedkamer­s dicht, ook voor sporten buiten. Een pint pakken in de kantine mag – voorlopig – wél nog.

WELKE SPORTEN ZIJN PRECIES VERBODEN?

Alle sporten die binnen plaatsvind­en en waarbij het onmogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Denk aan zaalvoetba­l, basketbal, volleybal of handbal. Tennis of badminton kan wel, zolang je het bij enkelspel houdt. Ook fitnessen of zwemmen blijft mogelijk zolang je de afstand respecteer­t. “Waterpolo mag niet, daar komen de sporters te dicht bij elkaar”, zegt Ben Weyts (N-VA), minister van Sport.

WORDEN OOK TRAININGEN VERBODEN?

Die mogen nog, als de afstand wordt gerespecte­erd. Basketbalc­lubs kunnen bijvoorbee­ld trainen op shots en conditie. “Het spel trainen kan niet”, zegt Koen Umans, secretaris-generaal van Basket Vlaanderen. “Ik vermoed dat veel clubs dat wel zullen blijven doen. Voor jongeren is het een van de laatste uitlaatkle­ppen die ze nog hebben, nu hun sociaal leven op een laag pitje staat.”

Voor zaal- en minivoetba­l ligt het anders. “Zeker bij zaalvoetba­l gaat het vaak om veldspeler­s die in de winter in het weekend een match binnen spelen”, zegt Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen. “Veel trainen komt daar niet aan te pas. Voor hen is het dus de facto gedaan.”

BLIJVEN KLEEDKAMER­S OPEN?

Nee, die gaan dicht. Dat geldt ook voor buitenspor­ten, zoals veldvoetba­l. Zwembaden zijn de enige uitzonderi­ng. “Vraag is of het werkbaar is om op die manier wedstrijde­n te organisere­n”, zegt Van Craen. “Als je in de regen moet spelen, niet kunt douchen nog eens 100 kilometer met de auto moet rijden … Dat zijn geen ideale omstandigh­eden. We zullen morgen (vandaag, red.) bespreken of dat nog zin heeft of dat we moeten overwegen de competitie stop te zetten.”

MAG ER NOG PUBLIEK KOMEN KIJKEN?

Ja, op dat punt gelden dezelfde regels als voorheen. Concreet: maximaal tweehonder­d toeschouwe­rs binnen en vierhonder­d buiten. Telkens met afstand en met mondmasker­s.

EN EEN PINTJE DRINKEN NADIEN, MAG DAT NOG? Ja, kantines blijven open. Al gelden daar de strenge regels van de

horeca: alleen zittend, maximaal vier personen aan een tafel en anderhalve meter afstand tussen tafels. Van Craen: “De minister heeft wel gezegd dat ze met argusogen naar de kantines zullen kijken en dat er controles komen.”

TOT WANNEER GELDEN DE NIEUWE MAATREGELE­N?

Voorlopig tot na de herfstvaka­ntie, dan volgt een evaluatie. “Als de situatie blijft verslechte­ren, komen er nog strengere maatregele­n”, zegt Weyts. “Het is nu van

belang om alle veiligheid­svoorschri­ften na te leven. Als we de cijfers terugdring­en, kunnen we opnieuw versoepele­n.”

 ?? FOTO RR ?? Ook de Bonheiden Titans kunnen nu even niet indoor sporten.
FOTO RR Ook de Bonheiden Titans kunnen nu even niet indoor sporten.
 ?? FOTO DBA ?? Mondmasker of niet: geen indoor sport meer.
FOTO DBA Mondmasker of niet: geen indoor sport meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium