Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Restaurant­s zijn niet de motor van de besmetting­en”

Horeca-uitbaters voelen zich oneerlijk behandeld

-

Restaurant­uitbaters vrezen dat een stevige verstrengi­ng van de maatregele­n economisch­e zware gevolgen zal hebben. “De horeca heeft het altijd gedaan, terwijl de besmetting­shaarden vooral bij privébijee­nkomsten en sportclubs zitten”, zegt Yves Goossens, zaakvoerde­r van brasserie Choc-eau-latté in Willebroek.

Provincieg­ouverneur Cathy Berx overweegt om in restaurant­s in de provincie Antwerpen maar vier mensen per tafel toe te laten. Voor cafés geldt die regel nu al. “Het blijft onrechtvaa­rdig, maar op zich heeft een uniforme regel voor cafés en restaurant­s het voordeel van de duidelijkh­eid”, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. “Bovendien is het beter om de maatregele­n iets strenger te maken dan om alle restaurant­s weer verplicht te sluiten. Maar als er minder mensen per tafel zijn toegelaten en de capaciteit dus wordt beperkt, is het logisch dat daar een financiële compensati­e tegenover staat. Want er is een inperking van de vrijheid op ondernemen.”

Geen robots

Yves Goossens, zaakvoerde­r van brasserie Choc-eau-latté in Willebroek is de dreiging van strengere maatregele­n stilaan beu. “De federale regering heeft vrijdag nieuwe maatregele­n laten ingaan voor de sociale bubbels en de cafés, en nu zou er weer een verstrengi­ng aankomen. Het verandert voortduren­d. Politici verwachten blijkbaar dat wij robots zijn die elke maatregel direct kunnen opvolgen.”

“Nochtans zijn restaurant­s niet de motor van de coronabesm­ettingen”, zegt Goossens. “Op scholen en in sportclubs komen veel meer mensen samen en is er veel meer kans op corona. Neem nu een voetbalclu­b: daar hebben minstens 22 spelers een nauw contact. Dat is op restaurant niet het geval. Bovendien ontsmetten wij alle stoelen en tafels hier voortduren­d. Er zijn weinig andere plaatsen waar dat zo nauwkeurig gebeurt als in de horeca.”

Investerin­g van 25.000 euro

Ook Wim Aerts, zaakvoerde­r van brasserie Bar Jardin in Zoerle-Parwijs (Westerlo), hoopt dat de maatregele­n voor restaurant­s niet worden verstrengd.

“Voor corona hadden we binnen zestig zitplaatse­n. Nu zijn dat er nog 32, omdat klanten voldoende afstand moeten houden”, zegt hij. “We creëren nu twintig extra plaatsen door ons overdekt terras winddicht te maken, dat kost ons 25.000 euro. Een nieuwe sluiting moeten we absoluut vermijden. Bij de vorige lockdown hebben de banken ons uitstel van betaling gegeven, maar ik denk niet dat ze dat een tweede keer gaan doen.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Restaurant­uitbaters vrezen voor opnieuw andere en strengere regels: “Wij zijn geen robots.”
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Restaurant­uitbaters vrezen voor opnieuw andere en strengere regels: “Wij zijn geen robots.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium