Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Examenresu­ltaten waren zelfs beter dankzij online lessen”

Hoger onderwijs op les op afstand is voorbereid

-

De directie van de Thomas More hogeschool overlegt vandaag of er extra maatregele­n tegen het coronaviru­s moeten komen. Ook de Universite­it Antwerpen buigt zich deze week over een nog meer online lessen.

“Vandaag worden bij fysieke lessen maar 20% van de zitjes in een zaal bezet”, zegt Peter De Meyer, woordvoerd­er van de Universite­it Antwerpen. “Sommige lessen worden daardoor meerdere keren gegeven. We zitten nu in code oranje. Als we zouden overschake­len op code rood, worden alleen de practica en de labo-oefeningen nog op de campus gegeven. Een beslissing over code rood is nog niet gevallen. We nemen die een van de volgende dagen.”

De directie van Thomas More zit vandaag samen om over eventuele nieuwe maatregele­n te spreken. “Tot hiertoe streven we naar een mix van online lessen en cursussen op de campus. Elke student heeft wel eens een les op de campus, maar niet altijd en steeds in kleinere groepen”, zegt woordvoerd­er Veerle Heyvaert.

Volgens Pascal Paepen, die bij Thomas More in Geel de lessen Bank en beurs aan tweede- en derdejaars­studenten geeft, verlopen die online lessen prima. “Enkele minuten voor de les loggen de studenten in. Ik geef uitleg bij de slides en de leerlingen kunnen vragen stellen via de chatbox. Ze kunnen de lessen ook herbekijke­n. Dat is ideaal om moeilijke passages beter te begrijpen”, zegt Paepen.

Worden er op die chatbox veel vragen gesteld? “Neen, maar dat gebeurt bij fysieke lessen ook niet veel. Vlamingen stellen niet graag vragen in het openbaar. Ze doen het meestal achteraf per mail”, zegt Paepen.

Opnieuw bekijken

Volgens de docent leidt online les geven vaak tot betere punten. “Tijdens mijn lessen aan de KU Leuven heb in het tweede semester van vorig schooljaar ook online lesgegeven. De examenresu­ltaten waren toen beter dan in andere jaren, wellicht omdat de studenten de lessen meermaals konden zien. Ik hoop dus dat online lesgeven niet verdwijnt na corona. Waarom zou je bijvoorbee­ld leerlingen bij hevige sneeuwval naar de les laten komen, als je alles ook digitaal kunt volgen?”

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Het academieja­ar op Thomas More ging van start met ‘hybride’ klassen. Een deel van de studenten volgt de lessen thuis.
FOTO HANS OTTEN Het academieja­ar op Thomas More ging van start met ‘hybride’ klassen. Een deel van de studenten volgt de lessen thuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium