Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ziekenhuiz­en moeten extra bedden vrijmaken

- (ydl)

Onze ziekenhuiz­en moeten tegen morgen nog eens 200 extra bedden vrijmaken op de afdeling intensieve zorg. Gevreesd wordt dat de huidige 300 bedden voor Covid-patiënten tegen dan allemaal bezet zijn.

De FOD Volksgezon­dheid heeft gisteren alle ziekenhuiz­en gevraagd om meer bedden vrij te maken voor Covid-patiënten. Daarmee gaan de ziekenhuiz­en officieel in fase 1a, waarin ze niet langer 15%, maar 25% van hun bedden op intensieve zorg voor coronapati­ënten moeten voorbehoud­en (voor heel het land zijn dat 500 bedden), en nog eens vier keer dat aantal op gewone Covidafdel­ingen.

In het overlegorg­aan van de FOD zitten onder meer infectiolo­ge Erika Vlieghe (UA) en intensivis­t Geert Meyfroidt (UZ Leuven). Die zegt dat de opschaling sneller komt dan verwacht. “Drie weken geleden zaten ziekenhuiz­en nog niet in de problemen. Toen al hadden maatregele­n genomen moeten worden. Het enige wat ziekenhuiz­en nu kunnen doen, is zich voorbereid­en op wat op hen afkomt.”

De opschaling naar fase 1a moet binnen de 48 uur gebeuren. Volgens Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, dat alle Vlaamse ziekenhuiz­en overkoepel­t, is dit mogelijk niet houdbaar. “Wij krijgen signalen, vooral uit het Antwerpse, dat het aantal patiënten op gewone Covid-afdelingen sterker toeneemt. Als we daar nog meer bedden moeten voorbehoud­en, zal dat een sterke impact hebben op de andere zorg.”

Zorgnet-Icuro vergadert vandaag over het ‘afschakelp­lan’ voor de gewone zorg. Volgens Cloet zullen zaken zoals slaaponder­zoeken en kleine knieoperat­ies allicht het eerste sneuvelen. Nu al zijn er ziekenhuiz­en die niet-dringende operaties moeten afbouwen.

Om de gewone zorg zo veel mogelijk te vrijwaren, is op nationaal niveau afgesproke­n dat ziekenhuiz­en sneller coronapati­ënten naar andere ziekenhuiz­en kunnen overbrenge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium