Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In november willen we 7.000 tests per dag verwerken”

Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen bouwt extra laboratori­um

-

In ons land wordt er naarstig gewerkt om acht nieuwe testlabora­toria zo snel mogelijk operatione­el te krijgen. Ook in Antwerpen wordt er een nieuw labo opgebouwd, in het UZA in Antwerpen. “In november hopen we aan 7.000 tests per dag te zitten”, zegt klinisch bioloog Herman Goossens. Maar, zo stelt hij, er zit wel degelijk een limiet aan het opschalen van de testcapaci­teit.

“Bij ons worden op dit ogenblik bestaande kantoren omgebouwd tot een nieuw laboratori­um”, zegt Herman Goossens. “De levering van de bestelde toestellen bij de overheid is volop bezig. Die toestellen moeten nog geïnstalle­erd worden. Er worden ook constant mensen aangeworve­n. We starten met achttien nieuwe personeels­leden: administra­tief medewerker­s en laboranten.”

“Hoewel alles razendsnel gebeurt, vergen zulke zaken natuurlijk tijd. We zijn met de werving begonnen in september en mensen zijn niet altijd onmiddelli­jk beschikbaa­r. We hopen ook dat de levering van toestellen geen vertraging oploopt. In november zouden we graag alles op punt hebben en op kruissnelh­eid zitten. Dan zullen we ongeveer 7.000 tests per dag kunnen verwerken.”

In eerste instantie zal het labo werken voor de afnamecent­ra in Antwerpen: de triagecent­ra en het testdorp op de site Spoor Oost in Borgerhout. “Maar wat ik zeer graag zou willen, is preventief gaan testen”, zegt Goossens. “Voorkomen dat er brand ontstaat in plaats van die te moeten blussen. Zo is de stad Antwerpen vragende partij om haar politiedie­nsten en brandweerp­ersoneel te screenen. We moeten ook nadenken over het screenen van leerkracht­en en van andere mensen die in essentiële sectoren werken.”

De vraag is dan in hoeverre de testcapaci­teit nog kan worden opgeschaal­d. “Daar zit inderdaad een limiet op”, legt Goossens uit. “Er is een wedloop tussen verschille­nde landen aan de gang. Nederland zit met een tekort aan pcr-testen (de testen waarbij je het resultaat doorgaans de volgende

dag kent, red.) en gaat die nu halen in Duitsland. Zij gaan naar 100.000 tests per dag tegen november. Ook wij zullen ongeveer aan dat aantal zitten. We doen het zeer goed, maar er zit een limiet op de levering van het materiaal door fabrikante­n, en bijgevolg een limiet op de testcapaci­teit.”

Sneltest gericht inzetten Ondertusse­n denkt minister van

Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) na over het invoeren van de antigeente­st, de zogenaamde sneltest. “Ik ben daar een voorstande­r van”, zegt Goossens. “De pcr-testen zijn zeer gevoelig en kunnen op grote schaal worden uitgevoerd. De sneltesten hebben het voordeel dat je na een kwartier het resultaat al kent. Maar ze zijn arbeidsint­ensiever en minder betrouwbaa­r.”

Goossens pleit ervoor dat beide tests gericht worden ingezet. “Daar moet een draaiboek voor worden opgesteld.” Een taak die is weggelegd voor de beleidsmak­ers en experten om dat draaiboek samen uit te schrijven. “Je zou bijvoorbee­ld huisartsen kunnen laten werken met sneltesten omdat zij deze winter met veel infecties te maken zullen hebben. Voor kleine kinderen is zo’n sneltest dan weer geen goed idee omdat die gebruikmaa­kt van de onaangenam­e, diepe neuswisser”, zegt Goossens.

“En ook wat de woonzorgce­ntra betreft, twijfel ik nog sterk. In Duitsland maakt men daar gebruik van de sneltest. Maar mis je hier een diagnose, dan kan dat gevaarlijk­e gevolgen hebben. Kijk naar wat er op het tuinfeest in het Witte Huis is gebeurd. Daar heeft men met zulke sneltesten gewerkt en heeft de test ergens gefaald. Het probleem is dan dat men bij een negatief resultaat gaat denken dat er geen gevaar is. Op dat tuinfeest droeg niemand een mondmasker. Met het bekende resultaat tot gevolg.”

“Angstaanja­gende cijfers”

Met testen alleen krijgen we het coronaviru­s niet onder controle. De cijfers stijgen angstaanja­gend snel, stellen zowel Erika Vlieghe als Herman Goossens.

“Ik vrees dat de huidige maatregele­n niet zullen volstaan. Willen we een lockdown vermijden, en dat is wat we moeten proberen, dan zijn er bijkomende maatregele­n nodig”, zegt Goossens. “We moeten net zoals Japan een beleid opzetten dat inzet op superversp­reiders. Zij zijn wellicht de belangrijk­ste motor van de pandemie.”

Goossens pleit onder andere voor maximaal telewerk, voor maximaal digitaal onderwijs in het hoger onderwijs en kijkt ook richting sport- en fitnessclu­bs. “Want in alle gesloten ruimtes waar veel mensen bij elkaar zitten en waar er intensief wordt geademd, worden er meer aerosolen geproducee­rd. Het is aan onze politici om daarrond een beleid uit te rollen.”

Herman Goossens

Klinisch bioloog (UZA)

“Er worden constant mensen aangeworve­n. We starten met achttien nieuwe personeels­leden: administra­tief medewerker­s en laboranten.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Klinisch bioloog Herman Goossens.
FOTO PHOTO NEWS Klinisch bioloog Herman Goossens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium