Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waterstofc­entrales zijn de nieuwe zonnepanel­en”

Speciale installati­es op dak nieuw appartemen­tencomplex in Boom

- MAAIKE FLOOR

Op de vroegere scheepswer­ven in Boom verrijst tegen eind 2022 een van de eerste appartemen­tsgebouwen met op het dak een eigen mini-elektricit­eitscentra­le op waterstof. De bewoners van de bijna honderd appartemen­ten zullen straks dus niet afhankelij­k zijn van het elektricit­eitsnet voor hun dagelijkse verbruik. En dat zou flink schelen in de energiefac­tuur.

Op de residentië­le markt komt het al vaker voor dat mensen voor hun villa een eigen waterstofi­nstallatie aanschaffe­n, maar nu wordt een appartemen­tsgebouw in Boom er ook mee uitgerust. “Het is de eerste keer dat het wordt toegepast bij zo’n groot residentie­el project”, vertelt Sabine Eyckmans, projectbeh­eerder ontwikkeli­ng bij DCA dat samen met Belfius Immo de gebouwen neerpoot. “We zetten in op duurzaamhe­id. Waterstofc­entrales zijn nu wat de zonnepanel­en twintig jaar geleden waren.”

Per appartemen­t komt er zo’n 6.000 euro bij voor de installati­e. “Op de totaalprij­s van zo’n appartemen­t is dat niet zo veel. De verkoop gaat vlot”, zegt Sabine Eyckmans.

De installati­e komt op het dak, waar ook de gasketels komen te staan. Hernieuwba­ar biogas zal daar worden omgezet in waterstof, dat dan de elektricit­eit produceert voor onder andere warm water en vloerverwa­rming. De restwarmte stroomt door naar de centrale verwarming. “Op piekmoment­en, als er te weinig elektricit­eit zou zijn, wordt er automatisc­h overgescha­keld op het gewone net. Maar voor veel mensen is het een fijn idee dat ze daar niet van afhankelij­k zijn. De appartemen­ten zijn bijna energieneu­traal.”

Sabine Eyckmans

Projectbeh­eer ontwikkeli­ng DCA

Ontwikkeli­ngen gaan snel

“Waterstof is weer hip”, merkt ook energie-expert Silvia Lenaerts, vicerector valorisati­e van de UAntwerpen. “Het bestaat al lang, maar Europa kiest nu resoluut voor die piste van waterstof. Het gebruik van waterstof levert een belangrijk­e bijdrage aan de reductie van CO2 en is dus belangrijk om de klimaatdoe­len te halen. Met de actieve bedrijven is er een investerin­gsplan opgesteld en de ontwikkeli­ngen in de sector gaan ook snel.”

België loopt zeker vooraan in die trend. Silvia Lenaerts: “Er is veel potentieel met de havens, de chemische industrie, het netwerk van pijpleidin­gen dat er is, ons aardgasnet­werk en spelers als Colruyt, DEME en CMB, die er actief mee bezig zijn. Maar het is versnipper­d, er is geen gezamenlij­ke aanpak zoals in Duitsland bijvoorbee­ld, dat een doel heeft opgesteld voor de lange termijn.” Volgens professor Lenaerts is waterstof niet dé energiebro­n van de toekomst. “Het is nooit goed om op één paard te wedden. Een mix van waterstof, batterijen en aardgas lijkt de beste optie. Aardgas kan ook op een duurzame manier worden gemaakt.”

Het grote nadeel van waterstof is de opslag. In gasvorm is daar veel ruimte voor nodig: als het onder hoge druk of in vloeibare vorm wordt opgeslagen kost het weer veel energie.

Voorlopig wordt waterstof vooral gebruikt in de transports­ector, voor mobiliteit en in de industrie en nog amper voor huizen of appartemen­ten. “In Scandinavi­ë staan ze daar al verder mee, maar in België is het eerder uitzonderl­ijk”, zegt Silvia Lenaerts. “Maar ook voor particulie­ren kan het op termijn interessan­t zijn. Automerken als Hyundai en Toyota werken ook met waterstoft­anks in bepaalde automodell­en, dus in een woning kun je ook zo’n tank plaatsen. Er bestaat al een proefproje­ct met waterstofp­anelen in een woning, maar dat soort initiatiev­en is nog niet echt commerciee­l op de markt. De ontwikkeli­ngen gaan snel, dus ik verwacht dat het over een jaar of tien wel ingeburger­d kan zijn.”

“Per appartemen­t komt er zo’n 6.000 euro bij voor de installati­e, maar op de totaalprij­s van zo’n appartemen­t is dat niet zo veel.”

 ?? FOTO DCA-BELFIUS IMMO ?? Het project Brig, in de vorm van een klavertje vier, is ontworpen door Binst Architects. Op het dak komt een mini-elektricit­eitscentra­le op waterstof.
FOTO DCA-BELFIUS IMMO Het project Brig, in de vorm van een klavertje vier, is ontworpen door Binst Architects. Op het dak komt een mini-elektricit­eitscentra­le op waterstof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium