Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom nam VRT het wél op voor Peter Van de Veire?”

Bart De Pauw vraagt 12 miljoen euro van openbare omroep

-

“Een kunstmatig dossier vol ernstige fouten.” Zo denkt het kamp-Bart De Pauw over de manier waarop de VRT de televisiem­aker in 2017 aan de deur zette. Daarom eist het nu 12 miljoen euro van de openbare omroep. De ingebrekes­telling wijst zelfs naar Peter Van de Veire, van wie recent naaktbeeld­en uitlekten. “Die kreeg wel een forum om zich te verdedigen en anderen te bedreigen. Wat een contrast.”

“De heer Paul Lembrechts wilde zich manifester­en ten koste van Bart De Pauw, die nietsontzi­end en integraal werd opgeofferd.”

Dat staat te lezen in de ingebrekes­telling waarmee het gezin De Pauw ingaat tegen de manier waarop de VRT de overeenkom­st met het tv-gezicht stopzette. De reden toen: een vertrouwen­sbreuk na vermeend grensovers­chrijdend gedrag. Maar niet alleen de voormalige CEO moet het ontgelden, het hele dossier wordt omschreven als “kunstmatig opgebouwd”.

Als compensati­e voor de geleden schade eist De Pauw nu 12 miljoen euro van de openbare omroep: 2,5 miljoen euro voor hemzelf, 2,5 miljoen voor zijn vrouw en voor elk van zijn drie kinderen 500.000 euro. Voor zijn vennootsch­ap Deadliners wordt 5,5 miljoen gevraagd.

Voor de duidelijkh­eid: dat staat los van het strafproce­s dat volgend jaar wordt gevoerd voor de correction­ele rechtbank. Daar zullen tien vrouwen getuigen hoe ze zich belaagd voelden door De Pauw.

Contrast tussen beeldvormi­ng en feiten

De ingebrekes­telling hekelt onder meer de communicat­ie die Paul Lembrechts destijds voerde in de media. Die had het over “honderden sms’en met seksuele en pornografi­sche uitspraken” en noemde het “een patroon”. “Onzorgvuld­ig onderzoek”, volgens De Pauw en “een poging om haar eigen beslissing publiekeli­jk te verantwoor­den”. De Pauw verwijst naar een bericht dat de welzijnsad­viseur van de VRT kort voordien had gestuurd naar haar communicat­iemanager: “We beschikken zelf niet over de sms’jes.”

Het kamp-De Pauw schiet nog verder op dat VRT-dossier, waarin sprake is van “twee meldingen van feiten die dateerden van meer dan tien jaar voordien”. Ze noemen dat “beweringen die niet correct zijn

Ingebrekes­telling

via Bart De Pauw

“De heer Paul Lembrechts wilde zich manifester­en ten koste van Bart De Pauw, die nietsontzi­end en integraal werd opgeofferd.”

weergegeve­n”. Zo klinkt het voorts: “De VRT heeft de diverse meldingen (lees: twee en slechts twee) op doelbewust­e en valselijke wijze ernstig willen maken, maar er was een enorm contrast tussen de beeldvormi­ng en de feiten die maar voorlagen.”

En er is meer. Nog volgens De Pauw zijn die meldingen “niet spontaan tot stand gekomen”. “De netmanager van Eén is speciaal naar Gent gereden om daar de twee vrouwen te spreken. Hij kende Bart De Pauw al jaren zeer goed en is vanuit die achtergron­d zelf beginnen rond te rijden, zonder mandaat hiertoe en zonder tuchtonder­zoek.”

“Schadebepe­rkingsoper­atie”

Opvallend genoeg verwijst de ingebrekes­telling ook naar de recente zaak waarin expliciete beelden van bekende gezichten verspreid raakten. “De communicat­ie omtrent Bart De Pauw staat in schril contrast met de grootschal­ige schadebepe­rkingsoper­atie die de VRT heeft opgezet om na publieke verspreidi­ng van diens onanistisc­he opnamen, de heer Peter Van de Veire te rehabilite­ren. Die kreeg zowel online als via de radio een enorm forum om zijn eigen positie te verdedigen en anderen, die het gewaagd zouden hebben zijn opname te bekijken, te culpabilis­eren en te bedreigen.”

Of het kamp-De Pauw met die zet verder springt dan een poging om de perceptie te keren, zal moeten blijken. De VRT noch voormalig topman Paul Lembrechts wenste gisteren te reageren.

 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Pauw staat niet met de rug tegen de muur: hij eist een schadeverg­oeding van de VRT.
FOTO BELGA Bart De Pauw staat niet met de rug tegen de muur: hij eist een schadeverg­oeding van de VRT.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium