Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Economie

-

De tweede coronagolf slaat toe, ook op de luchthaven van Deurne. De passagiers­aantallen dalen weer zienderoge­n. Gisteren stond er amper één vlucht naar Londen op het programma. In september waren er maar vijfduizen­d passagiers. De cijfers kleuren gitzwart.

Met 96 passagiers was de maand april de zwartste maand ooit voor de luchthaven van Antwerpen. Het tweede kwartaal was door een terugval met 95,6% overigens ongezien. In juli en augustus waren er soepelere regels voor het internatio­naal vliegverke­er. De cijfers verbeterde­n. In juli vlogen 11.222 passagiers via Deurne, dat is 66% minder dan vorig jaar. In augustus waren er 12.415 reizigers, 62,8% minder dan in 2019.

In september viel het herstel stil. Dat zegt de uitbater van de luchthaven Egis. “De heropflakk­ering van het coronaviru­s zorgde ervoor dat er bijkomende reisbeperk­ingen werden opgelegd door Buitenland­se Zaken.”

In september vlogen vijfduizen­d passagiers. Vorig jaar waren er in diezelfde maand 34.732 reizigers. Dat is een daling met 85,6%. Tot die cijfers behoren ook de vluchten met privéjets of trainingsv­luchten.

Belangrijk­ste klant TUI

Begin juli was de luchtvaart­maatschapp­ij TUI fly opnieuw gestart met vluchten vanop Deurne. In de loop van de zomer waren er geen vluchten meer naar de Balearen (Spanje) en Split (Kroatië) omdat die zones rood kleurden. Op 4 september volgde het Spaanse vasteland. TUI schrapte alle vluchten in Deurne.

Vanaf 22 oktober zou de maatschapp­ij opnieuw naar Alicante vliegen, tot het einde van de herfstvaka­ntie. Tussen 9 november en 17 december worden alle vluchten vanop Antwerpen opnieuw geschrapt.

Sinds 14 september vliegt Air Antwerp opnieuw naar London City. Woordvoerd­er Yves Panneels wil niet kwijt of de vluchten voldoende passagiers aan boord hebben om uit de kosten te geraken. “Dat wordt dag per dag opgevolgd. Als er rotaties

zijn zonder boekingen, dan schrappen we die. Dat is al een paar keer gebeurd”, zegt hij. “Reizen kan perfect veilig, maar er zijn nog altijd quarantain­emaatregel­en in het Verenigd Koninkrijk. Dat gegeven houdt mensen tegen om te reizen.”

In de periode van januari tot september reisden 81.411 passagiers via Antwerp Airport. Dat is 65,1% minder dan de 233.142 passagiers in dezelfde periode vorig jaar. De uitbater van de luchthaven Egis was niet bereikbaar om toelichtin­g te geven bij de cijfers.

terugvluch­t, red.)

(een heen- en

 ?? FOTO BELGA BELGA ?? De passagiers­aantallen op de luchthaven van Deurne dalen zienderoge­n.
FOTO BELGA BELGA De passagiers­aantallen op de luchthaven van Deurne dalen zienderoge­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium