Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werknemers voeren spontane protestact­ie aan hoofdzetel in Lier

Mega World vraagt beschermin­g tegen schuldeise­rs

- (cvr)

Winkelkete­n Mega World, die eerder dit jaar de 123 Belgische Blokker-winkels overnam, vraagt beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs. Dat leidde gisterenna­middag tot een spontane protestact­ie van een dertigtal werknemers aan de hoofdzetel in Lier.

nieuwe eigenaar Dirk Bron liet gisteren aan de ondernemin­gsraad weten dat hij bij de ondernemin­gsrechtban­k in Mechelen de wet continuïte­it der ondernemin­gen (WCO) gaat inroepen. Met deze procedure wil hij beschermin­g tegen de schuldeise­rs krijgen. Om welke schulden het gaat en hoe groot de put is, blijft onduidelij­k. Volgens onze zusterkran­t betreft het achterstal­lige huurgelden, die intussen zouden zijn afgelost, maar ook over btw-schulden, RSZ-bijdragen en bedrijfsvo­orheffing.

Dat er beschermin­g tegen schuldeise­rs werd gevraagd, was voor de vakbonden niet echt een verrassing. De voorbije maanden werden al heel wat vragen gesteld

De

Standaard bij de overname door de Nederlands­e zakenman Dirk Bron. Die heeft een kwalijke reputatie in zijn thuisland en moet er zelfs terechtsta­an voor fraude. De Belgische vakbonden dringen al lang aan op duidelijkh­eid over het businesspl­an.

Duidelijkh­eid over voortbesta­an

De beslissing van Mega World om de WCO-procedure aan te vragen, leidde gisterenna­middag tot een spontane actie aan de hoofdzetel van Mega World in de Antwerpses­traat in Lier. Ongeveer dertig werknemers, vooral uit Wallonië en het Brusselse, vroegen meer duidelijkh­eid over het voortbesta­an van de winkelkete­n.

De werknemers scandeerde­n enkele leuzen in het Frans, waarin ze Blokker een “sluipmoord­enaar” noemen en overnemer Dirk Bron “een haai”.

“De werknemers hadden na de ondernemin­gsraad meer duidelijkh­eid gevraagd aan hun vakbondsaf­gevaardigd­en, maar bleven in het ongewisse over het voortbesta­an van de keten. DaarDe om besloten ze om naar de hoofdzetel in Lier af te zakken”, zegt vakbondsse­cretaris Inge De Beul (BBTK).

Na lang aandringen mochten de vakbondsse­cretarisse­n van BBTK,

ACV Puls en ACLVB enkele directiele­den spreken. Dirk Bron kregen ze niet te zien. “We zijn niet wijzer geworden”, zegt Marc Jacobs (ACV Puls). “De directie benadrukte dat ze het goed voor heeft met Mega World en dat ze via de WCO-procedure de tewerkstel­ling wil redden.” De drie vakbonden sluiten niet uit dat er vandaag opnieuw winkels van Mega World gesloten blijven.

 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ?? Vakbondsse­cretaris Inge De Beul (BBTK) demonstree­rt met werknemers van Mega World aan de hoofdzetel in Lier.
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY Vakbondsse­cretaris Inge De Beul (BBTK) demonstree­rt met werknemers van Mega World aan de hoofdzetel in Lier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium