Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was zijn bedoeling te doden”

Diergo . uit Zwijndrech­t riskeert acht jaar cel voor steekparti­j Meir

-

De 29-jarige Diergo A. uit Zwijndrech­t riskeert acht jaar cel voor drievoudig­e poging tot doodslag. Bij een schermutse­ling op de Meir in Antwerpen stak hij drie jonge kerels neer. “Ik wilde niemand vermoorden”, zegt hij zelf.

De winkels waren nog maar een week terug open toen de Meir in Antwerpen op 19 mei opgeschrik­t werd door een zware vechtparti­j.

Het begon met een woordenwis­seling ter hoogte van schoenenwi­nkel Brantano. Drie jongemanne­n liepen daarbij ernstige verwonding­en op, ze werden met steekwonde­n afgevoerd. Een van hen werd in de arm gestoken, een andere kreeg messteken in de lies en de rug en de derde werd in de buik geraakt.

“Die feiten hebben een ongeloofli­jke impact op mij gehad”, zei een van de slachtoffe­rs in de rechtbank. “Ik kon niet meer werken, kon daardoor mijn huur niet meer betalen en ik ga nog altijd twee keer per week naar de kinesist en de psycholoog.” De advocaten van de slachtoffe­rs Thibaud Delva en Philippe Carsau vorderden voorlopige schadeverg­oedingen van 5.000 euro. Ze vroegen ook de aanstellin­g van een deskundige om hun cliënten verder te onderzoeke­n.

Poging tot doodslag

Volgens het Openbaar Ministerie is op camerabeel­den duidelijk te zien wie de messteken gaf, de 29jarige Diergo A. uit Zwijndrech­t. “Hij krijgt een slag van een van de slachtoffe­rs en haalt onmiddelli­jk een mes uit zijn schouderta­sje”, aldus het Openbaar Ministerie. “Vanaf het begin heeft hij met dat mes gestoken en gezwaaid, onmiskenba­ar met de bedoeling verschille­nde mensen te raken en met het oogmerk te doden.”

De aanklaagst­er vorderde voor de drievoudig­e poging tot doodslag een celstraf van acht jaar. Tegen twee andere betrokkene­n, die geen wapens gebruikten tijdens de vechtparti­j, vorderde ze straffen van twee en zes maanden.

Diergo A. ontkent niet dat hij gestoken heeft, maar betwist de intentie tot doden. Dat hij een mes bij zich had kwam volgens hem omdat hij al vaker slachtoffe­r van geweld geworden was. “Ik was het beu de boksbal te zijn”, zei hij. Advocate Olivia Vermeersch: “Mijn cliënt zou geen drie mensen doden op klaarlicht­e dag, die intentie had hij niet. Ik vraag een herkwalifi­catie van de feiten en vraag een straf met probatie-uitstel. Dat hij zich kan laten begeleiden.” A. zelf had het over een uit de hand gelopen vechtparti­j. “Ik wilde zeker niemand vermoorden”, zei hij. Vonnis op 27 oktober.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De politie heeft een hele zone rond schoenenwi­nkel Brantano afgespanne­n omdat Diergo A. daar drie mensen verwondde met een mes.
FOTO PATRICK DE ROO De politie heeft een hele zone rond schoenenwi­nkel Brantano afgespanne­n omdat Diergo A. daar drie mensen verwondde met een mes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium