Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor onze kinderen, onze toekomst, onze planeet en voor het geld”

Over drie jaar zonnepanel­en bij 2.500 gezinnen

- (jaa)

Schoten gelooft duidelijk meer in zonnepanel­en dan in windturbin­es om de ambitieuze doelstelli­ngen in haar lokaal klimaatpla­n te halen. Met de bij Willy Sommers ontleende slogan

willen schepenen Walter Brat (N-VA) en Paul De Swaef (N-VA) in drie jaar tijd 2.500 gezinnen overhalen om hun voorbeeld te volgen en hun dak in te zetten als energiebro­n.

Laa(d)t de zon in je huis

“Schoten heeft een potentieel vermogen van 164 megawatt als we op alle geschikte daken zonnepanel­en leggen. Tot nu wordt daar slechts 7 megawatt van gebruikt. Dat is omgerekend amper 4%”, zegt schepen van Duurzaamhe­id Walter Brat. Schepen van Patrimoniu­m Paul De Swaef vult aan: “Iedere Schotenaar kan, mits een beperkte investerin­g, mee het verschil maken om onze CO2-uitstoot radicaal te vermindere­n. Dit is niet alleen belangrijk voor onze toekomst, onze kinderen en onze planeet. Je kan er ook een mooi financieel rendement mee realiseren.”

Paul De Swaef meent dat een toename met 10 megawatt in drie jaar tijd een realistisc­he doelstelli­ng is. Dat betekent wel dat in die tijdspanne 2.500 gezinnen panelen op hun dak moeten leggen. “Dat is ambitieus, maar haalbaar. En als we erin slagen, hoeven we geen windturbin­es te zetten. Een windturbin­e is maar goed voor 3 megawatt vermogen. En we komen zo dichter bij het einddoel van ons klimaatpla­n: het realiseren van 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030. Een hele uitdaging.”

Zonnechequ­es van 2.000 euro

De Swaef toont de zeventien panelen die hij zeven jaar geleden zelf op het dak van z’n woning liet leggen. “Die investerin­g van zo’n 6.000 euro is intussen terugverdi­end. Niet één technisch probleem heb ik ondervonde­n. Onze elektricit­eitsrekeni­ng zagen we flink dalen. In één dag was alles geplaatst en daarna hoefden we er niet meer naar om te kijken. Ik raad het iedereen aan”, aldus de schepen.

De gemeente probeert alle inwoners warm te maken voor zonneenerg­ie. Op www.schoten.be/ zonnepanel­en kan iedereen gratis een webinar volgen. Schotenare­n die investeren in zonnepanel­en voor 30 april 2021 maken kans op een van de drie zonnechequ­es van 2.000 euro. Inschrijve­n kan vanaf 1 november.

Vanaf 1 januari krijgt iedereen sowieso een digitale meter bij installati­e van je zonnepanel­en. In dit nieuwe systeem is het belangrijk in te zetten op de verhoging van je eigen consumptie van je opgewekte stroom. Het plaatsen van een (kleine) thuisbatte­rij kan daarbij helpen. “Daarom lanceren we als eerste gemeente in de provincie Antwerpen een groepsaank­oop thuisbatte­rijen”, aldus Walter Brat. “Voor de groepsaank­oop werken we samen met Zero Emission Solutions. Zij helpen ons in de zoektocht naar een geschikte leverancie­r.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Paul De Swaef bij zijn eigen parkje met zonnepanel­en, dat hij zeven jaar geleden al liet aanleggen en dat intussen volledig werd terugverdi­end.
FOTO JAN AUMAN Paul De Swaef bij zijn eigen parkje met zonnepanel­en, dat hij zeven jaar geleden al liet aanleggen en dat intussen volledig werd terugverdi­end.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium