Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bij hevige regenval vloeit water naar Schelde toe

- (cm)

De hitte en droogte in de zomer, afgewissel­d met periodes van overdreven regenval. In het Galgenweel was het in het verleden al wel eens een probleem. De watersport­plas op Linkeroeve­r kreeg van Vlaanderen nieuwe infrastruc­tuur, die het probleem moet verhelpen. Al blijven er problemen over, klinkt het bij de zeilclubs.

Het Galgenweel, het grootste brakwaterm­eer in Vlaanderen, heeft een nieuwe sluis. De oude

dateerde al van 1938. Een jaar geleden begon De Vlaamse Waterweg daarom met een nieuwe uitwaterin­gsconstruc­tie.

De nieuwe sluis zorgt ervoor dat het waterpeil in het Galgenweel op peil blijft. Bij hevige regen stroomt water over naar de Schelde. Bij grote droogte kan de Schelde als bron dienen om de plas te voeden. Dat is van belang voor de vele watersport­ers op de plas, onder meer een vijftal zeilclubs. Tegelijk is ook de waterkerin­g aan het Galgenweel op veilige hoogte gebracht, volgens het

Sigmaplan, ongeveer 1,5 m boven het maaiveld. Zo is de Beatrijsla­an bij stormtij tegen Scheldegol­ven beschermd.

“Het is goed dat men de hoogte nu beter kan regelen”, zegt Max Slap van de zeilschool van RYCB. “Laag water was minder makkelijk. Niet dat je niet kon zeilen. Het Galgenweel is zo’n drie meter diep en we hebben voor onze bootjes – Optimistje­s – 1,5 meter nodig, maar als het te laag staat, kan de boot beschadigd raken aan de steiger. Vooral goed is dat de communicat­ie over de waterstand­en met de overheid nu vlotter kan.”

“Nu de steigers nog”

Wim Henderickx van VVW Galgenweel is heel blij met de aanpassing. “Maar het beste is als het waternivea­u constant blijft, want de steigers drijven niet. Het is trouwens te hopen dat ook die steigers worden aangepast. Die staan op invallen, en de stenen errond zijn weg. Daar spelen en oefenen in de zomer telkens zestig tot zeventig kinderen per dag. Dat is dringend. Eén dijk is in beton, maar de andere dijken laten op zich wachten.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De steigers vlotten niet, zodat ze door hoogtevers­chillen soms voor beschadigi­ngen aan de boten kunnen zorgen.
FOTO JAN VAN DER PERRE De steigers vlotten niet, zodat ze door hoogtevers­chillen soms voor beschadigi­ngen aan de boten kunnen zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium