Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Te veel wedstrijde­n? De Bruyne heeft 100 procent gelijk”

- LUDO VANDEWALLE

Te veel wedstrijde­n voor de topspelers. Kevin De Bruyne klaagde het aan en een dag later voegden de Rode Duivels de daad bij het woord. Na de tweede goal van Engeland konden ze het niet meer opbrengen een tandje bij te steken. En ze waren niet alleen, ook voor hun collega-toppers hoeft die Nations League niet echt.

Polen - Italië: 0-0. Frankrijk - Portugal: 0-0. Bosnië - Nederland: 0-0. Zij die de wedstrijde­n hebben gezien, vertelden dat het draken waren. Ook Engeland - België verliep in een gezapig tempo. Alsof de Europese topspelers onderling hadden afgesproke­n om de Nations League te boycotten. “Niemand luistert naar de spelers”, zei Kevin De Bruyne. Dus moeten de voetbalbob­o’s, die het ene na het andere toernooi uitvinden, het maar voelen zeker? Iedereen lijkt het erover eens: de grens is bereikt. “Bereikt? Overschred­en”, reageert Hein Vanhaezebr­ouck, al twintig jaar profession­eel voetbaltra­iner. “Chapeau voor Kevin De Bruyne dat hij dit durft aan te kaarten. Men lijkt te vergeten dat het voetbal is geëvolueer­d. De voetballer­s van vandaag zijn topatleten. Ze lopen meer, ze lopen ook meer zogenaamd snelle meters. De duels zijn fysiek hard en ze mogen niet falen. Er wordt altijd het maximum verlangd. Elke match opnieuw.”

Jan Ceulemans was een speler van topniveau in de vorige hausse van de Rode Duivels, tussen 1980 en 1992. “Ik had een hoger aantal wedstrijde­n aangekund, mijn bijnaam was niet voor niets knipoogt de man die twintig jaar recordinte­rnational was. “Neen, serieus. Ik speelde er 44, nu zitten ze tegen de 60. Dat weegt door, hoor. Blessures zijn niet te vermijden. Het is gekkenwerk. Ik zou niet wakker hebben gelegen van een Nations League. Het EK en het WK, dát telt. De spelers vinden dat ook. Martinez heeft in vier jaar vier wedstrijde­n verloren. Twee daarvan in de Nations League.

Sterke Jan”,

Denk je dat dit toeval is? Ze doen hun best, maar valt het tegen, dan is het ook maar zo.”

Wielrennen

“Het voetbal moet niet denken dat het aan de wetmatighe­den ontsnapt”, aldus Vanhaezebr­ouck. “Kijk naar het wielrennen. Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck reden alles, zelfs veldritten. Daar is een specialisa­tie gekomen. Die renners zijn nu ook topatleten, maar moeten keuzes maken. In het voetbal gebeurt het tegenoverg­estelde. Daar verhoogt men steeds maar weer het aantal wedstrijde­n. Rust hebben ze niet meer.”

Hallo, FIFA en UEFA? Het zijn vooral de overkoepel­ende voetbalbon­den die in een onderling opbod de kalender altijd maar voller laden. De UEFA creëerde de Nations League. De FIFA is werk aan het maken van een WK voor 24 clubs. Onze landgenoot Michel D’Hooghe is nog altijd hoofd van het medische departemen­t van de wereldvoet­balbond. Ook hij zegt dat de kalender aan herziening toe is. “Wat Kevin De Bruyne ook beweert, ik luister wél naar de spelers”, zegt D’Hooghe. “En ik zeg al jaren dat er te veel wedstrijde­n zijn. Dit leidt tot spier- en peesblessu­res. Het hoge aantal wedstrijde­n vermindert het coördinati­evermogen en heeft ook onverschil­ligheid tot gevolg. Een jaar telt 52 weken. Wel, ik vind 52 wedstrijde­n per seizoen een goed gemiddelde. Daarboven wordt het gevaarlijk. Ik ben nooit voorstande­r geweest van de Nations League. En nu komt die gedrongen kalender door corona er ook nog eens bij.”

Elk jaar een EK of een WK

Michel D’Hooghe maakte 24 jaar lang deel uit van het Uitvoerend Comité van de FIFA en ook in de UEFA was hij vertegenwo­ordigd. Onze landgenoot zat in het belangrijk­ste beslissing­sorgaan, maar kon de vermeerder­ing van het aantal wedstrijde­n niet tegenhoude­n. “Ach, iedereen ziet het toch”, aldus de dokter. “De economie wint het altijd van de geneeskund­e. Dat zie je ook in deze coronacris­is. Het gaat om geldgewin. In al die jaren dat ik hoofd ben van het medisch departemen­t heb ik één keer een overwinnin­g geboekt. Dat was toen ik er in was geslaagd om het WK in Qatar van de zomer naar de winter te verplaatse­n.”

“Arsène Wenger

wil om de twee jaar een WK organisere­n en om de twee jaar een EK”, weet Vanhaezebr­ouck. “Dan hebben die spelers elk seizoen een toernooi. Zo hebben ze helemaal

Arsenal, red.)

(ex-topcoach van

geen rust meer. Ja, ook mentaal zullen er jongens onderdoor gaan. Er zullen slachtoffe­rs vallen. Het is onmenselij­k.” B-ploeg in Nations League

De spelers zijn wel de enigen die er nadeel van ondervinde­n. Het publiek houdt niet op met smullen van voetbalwed­strijden, de media bieden de wedstrijde­n ook graag aan en het brengt ook nog eens veel geld op. “Vanwaar altijd dat schieten op wat hen zoveel geld doet verdienen?”, zei Gert Verheyen enkele weken geleden in onze zusterkran­t Het Nieuwsblad. “Dat geld moet van ergens komen. Ik weet ook wel dat ze veel moeten sjotten. Maar wat willen ze dan? Minder voetballen en de helft verdienen? Dat is de reden waarom je als sjotter op reis gaat met een jacht en niet naar Pairi Daiza.”

Jan Ceulemans wil blijven genieten. Voor hem moet de Nations League niet noodzakeli­jk worden afgeschaft. “Maar laat de jongens die tegen Ivoorkust speelden die matchen afwerken. Voor hen is dat perfect: in competitie, matchen met inzet, sterke tegenstand­ers... Een uitstekend­e leerschool. Onze toppers moeten zich met het EK en het WK bezighoude­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium