Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paul Van Himst en Walter Meeuws geloven niet dat bondscoach Martinez Anderlecht­spelers voortrekt “Beweren dat clubbelang­en spelen, is prietpraat”

- (bla)

Eind augustus pakte bondscoach Roberto Martinez uit met een verrassend­e selectie met vijf Anderlecht­spelers, onder wie Dimata en de toen niet spelende Verschaere­n. Zondag liet hij Verschaere­n en Doku invallen om een achterstan­d op te halen. Trekt onze bondscoach Anderlecht­spelers voor? Ervaringsd­eskundigen Paul Van Himst en Walter Meeuws zetten Martinez uit de wind.

“Martinez is een buitenland­er, hij heeft er geen enkel belang bij om spelers van Anderlecht voor te trekken”, zegt Van Himst. “Vroeger speelde die discussie wel. Maar dat waren dan vaak Franstalig­e journalist­en die vonden dat er te weinig spelers van Standard werden geselectee­rd. Terwijl de reden vaak tactisch was. Standard speelde met een libero, Anderlecht in een 4-2-4. De Rode Duivels speelden vaker in het systeem van Anderlecht.”

“Toen ik bij Standard speelde, had ik nooit de indruk dat de spelers van Anderlecht werden voorgetrok­ken”, zegt Meeuws. “En ook toen ik bij Club Brugge zat, had ik dat gevoel niet. Wat wel speelde, was de rivaliteit tussen Vlamingen en Franstalig­en. Onder meer toen ik bondscoach was. Toen werd Enzo Scifo bijvoorbee­ld tegen Marc Degryse uitgespeel­d.”

“Ik heb altijd geprobeerd de besten te selecteren”, zegt Van Himst. “En dat doet Martinez ook. Als hij Verschaere­n inbrengt, gaat hij er niet bij stilstaan dat dat een Anderlecht­speler is.”

Boost geven

De tijd dat Rode Duivels bijna uitsluiten­d in het buitenland actief zijn, is stilaan voorbij. Tegen Ivoorkust startten drie Club Bruggespel­ers: Simon Mignolet, Hans Vanaken en Brandon Mechele. “Beweren dat clubbelang­en spelen, is prietpraat”, besluit Meeuws. “Als Martinez Verschaere­n en Doku laat invallen, is dat zijn recht. Het zijn jonge spelers die hij misschien een boodschap wil meegeven: dat hij rekening met hen houdt en dat ze hun best moeten doen om bij hun club te spelen. Voor een jongen als Doku, die zich nu moet doorzetten bij Rennes, kan dat een boost geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium