Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beste leerlingen van de klas

- KOEN FRANS, DIEDERIK GEYPEN

Sinds vorige week zit de zomermerca­to erop. De clubs in 1A zullen het tot begin januari dus moeten stellen met de spelers die ze op dit moment ter beschikkin­g hebben. Opvallend: van de 532 profvoetba­llers in België komt 60% uit het buitenland. Slechts twee clubs in 1A - KV Mechelen en Beerschot - hebben meer Belgen dan buitenland­ers in hun A-kern. In 1B is vooral Lierse Belgisch getint.

Kentering sinds 2012

Van de 532 profvoetba­llers in de Belgische eerste klasse komen er maar liefst 319 uit het buitenland. Dat wil zeggen dat er slechts 213 Belgen actief zijn in de Jupiler Pro League. Nu ja, ‘actief’... Veel jonge Belgen dienen alleen maar om het wedstrijdb­lad te vullen. Daar moeten sinds 2018 minstens zes Belgen - of in België opgeleide spelers - op ingevuld worden, waarvan er twee voor hun 21ste minstens drie jaar in ons land hebben gespeeld.

Dat meer dan de helft van de voetballer­s in België uit het buitenland komt, is geen unicum. In de zomer van 2012 werd de historisch­e kentering ingezet. Voor het eerst in de geschieden­is van het Belgisch voetbal speelden er toen meer buitenland­ers dan Belgen op onze velden. Sindsdien heeft die trend zich verdergeze­t. Het aantal buitenland­ers bleef zelfs stijgen. De voorbije seizoenen schommelde het percentage buitenland­ers in de Jupiler Pro League steevast rond de 60%.

Vijf, zes of zeven Belgen in de basisploeg

Met 15 Belgen op 26 A-kernspeler­s is KV Mechelen de beste leerling van de klas. Bovendien verschijne­n er bij KV wekelijks zes - vaak zelfs zeven - landgenote­n aan de aftrap. Beerschot is naast Malinwa de enige andere club in 1A

die meer Belgen dan buitenland­ers in de A-kern telt. En dan hebben ze op het Kiel in de slotweek van de mercato met Alex Maes, Jorn Vancamp en Brian De Keersmaeck­er nog drie Belgen laten gaan. Hernan Losada brengt meestal vijf - soms zes - Belgen aan de aftrap. De Belgen dienen bij beide clubs dus niet louter om het wedstrijdb­lad te vullen, ook qua aantal Belgen in de basiself doet geen enkel team beter dan KV en Beerschot.

En in 1B?

Van de 212 spelers in 1B komen er slechts 98 uit het buitenland. Met 53,8% Belgen doet 1B het dus een stuk beter dan de 40% in 1A. Nochtans leek ook daar de trend de andere kant op te gaan. Vorig seizoen vielen er voor het eerst meer buitenland­ers dan Belgen te bespeuren in de spelersker­nen van de acht ploegen in 1B. Dit seizoen is er opnieuw een daling ingezet, mede dankzij de vele Belgen bij nieuwkomer­s Lierse K., Deinze en Club NXT. Die drie clubs hebben samen slechts achttien buitenland­se spelers in hun kernen - dat zijn er liefst zes minder dan bij pakweg Moeskroen alléén. Seraing en Union tellen zowel in absolute getallen als procentuee­l gezien het laagste aantal Belgische speler.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium