Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Profs mogen spelen, als er genoeg wordt getest

- HANS JACOBS PATRICK CEULEMANS (vva, wvo)

De indoortops­port ligt (nog?) niet op zijn gat, ook al zijn indoorcont­actsporten vanaf woensdag een maand verboden. “Voor topsport maken we een uitzonderi­ng”, zegt minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Voorwaarde om van die uitzonderi­ng te genieten: er moet coronaproo­f georganise­erd kunnen worden met extra maatregele­n, zoals genoeg testen. Ook de European Open, het enige ATP-tennistorn­ooi in België, is niet in gevaar.

Elke indoorcont­actsport waar geen anderhalve meter afstand kan worden gegarandee­rd, wordt een maand opgeschort – behalve voor jongeren onder twaalf jaar. Vooral de grotere binnencont­actsporten, zoals basketbal en volleybal, worden getroffen, maar minister van Sport Ben Weyts wil de topsport niet mee slachtoffe­ren.

“We zitten samen met de sportfeder­aties om afspraken te maken over de topsport. Voor die topsport zal een uitzonderi­ng kunnen worden gemaakt.”

Zo kunnen in het basketbal oefenwedst­rijden tussen de profclubs plaatsvind­en en kunnen de topploegen ook hun Europese wedstrijde­n afwerken, de nationale competitie begint pas in november. Ook de volleybalc­ompetitie in de Liga A, de hoogste klasse die sinds een week geleden is begonnen, is voorlopig niet afgevoerd.

Daar horen wel een aantal voorwaarde­n bij. De komende dagen overlegt het kabinet-Weyts met de sportbonde­n over de details, genoeg coronatest­en zijn essentieel.

Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfeder­atie: “Profclubs kunnen nu eenmaal meer testen op corona dan amateurclu­bs.”

Wim Van de Keere, voorzitter van de Profliga in het basketbal: “Als kleedkamer­s moeten sluiten, is dat maar zo. Een doorgedrev­en testing moet het risico op besmetting verkleinen, zelfs al moeten spelers na de match en trainingen naar hun ‘thuisbubbe­l’ gaan. Als een speler positief test, moet hij zo snel mogelijk uit de ploeg.”

Geert De Dobbeleer, algemeen directeur van Volley Vlaanderen: “Tijdens de eerste speeldagen ondervonde­n we niet echt grote problemen, we hopen dat we onze topcompeti­tie kunnen blijven voortzette­n.”

European Open: 1.600 toeschouwe­rs per dag

De European Open, het enige ATP-tennistorn­ooi in België, is in elk geval niet in gevaar. Het tennistorn­ooi met flink wat inter- nationale toppers begint komend weekend in de Antwerpse Lotto Arena.

“We kunnen het volledige tor- nooi handhaven. Zowel de enkel- als de dubbelweds­trijden vinden plaats”, zegt Ilse Van Parys, lid van de organisati­e. “De mannen- tennisbond ATP legt sowieso al een streng testprotoc­ol op voor elke profspeler.”

Elke dag, zegt Van Parys, zal tot 1.600 man in de Lotto Arena worden toegelaten. “We kunnen daardoor de social distance garanderen.”

Wielrennen en voetbal komen voorlopig niet in het gedrang door de stijgende coronacijf­ers. De voetbalfan­s kunnen komend weekend zoals gepland en volgens de bekende maatregele­n naar het stadion afzakken. “We zijn blij met het vertrouwen van minister Weyts en we blijven ons best doen om de voetbalbel­eving zo veilig mogelijk te laten doorgaan”, aldus Stijn Van Bever, woordvoerd­er van de Pro League.

Ook wielerlief­hebbers kunnen zondag op televisie gewoon genieten van de Ronde van Vlaanderen. Er is op dit moment geen sprake van afgelastin­g. Flanders Classics, organisato­r van de Ronde, maakt zich sterk dat de wielerklas­sieker coronaproo­f zal verlopen. Het werkt daarvoor al weken samen met alle overheden en kan dankbaar wijzen naar de Brabantse Pijl en Gent - Wevelgem, die met respect voor de coronamaat­regelen de voorbije week plaatsvond­en onder hun vleugels. Ook bij de Ronde worden start- en aankomstpl­aats afgesloten voor het publiek, op de hellingen is buiten de bewoners geen publiek toegelaten en alle festivitei­ten langs het parcours zijn verboden.

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY. ?? Alle indoorcont­actsporten zijn tot na de herfstvaka­ntie verboden, met uitzonderi­ng van de profsport als ze kan garanderen dat er voldoende wordt getest.
FOTO DICK DEMEY. Alle indoorcont­actsporten zijn tot na de herfstvaka­ntie verboden, met uitzonderi­ng van de profsport als ze kan garanderen dat er voldoende wordt getest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium