Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerkfabrie­k Sint-Michiel zoekt geld voor restaurati­e ‘De Lansstoot’

Zeventiend­e-eeuws schilderij dringend aan restaurati­e toe

-

Iparc, het Internatio­nal Platform for Art Research and Conservati­on, komt op 3 en 4 november naar de Sint-Michielske­rk in het centrum. Een team komt het zeventiend­e-eeuwse schilderij

onderzoeke­n voor restaurati­e. Dat kost bijna 8.000 euro. De kerkfabrie­k zoekt voor 5.000 euro gulle gevers.

Lansstoot

Lansstoot Lanssteek,

Lansstoot

De

Het doek van vierhonder­d bij driehonder­d cm is van de hand van de Brechtse meestersch­ilder Jacobus Nieuwlants uit 1648.

is een kopie van dat Pieter Paul Rubens in 1620 schilderde. Het stelt Jezus Christus voor, die op het kruis een lans in lichaam gestoten krijgt. Het is een belangrijk werk voor Brecht, want Nieuwlants is in 1611 in Brecht geboren en gedoopt in de Sint-Michielske­rk.

is gemaakt voor boven het barokke altaar van ‘zijn’ parochieke­rk. Dit altaar is in 1893 vervangen door het huidige en toen is het schilderij verhuisd naar de zuidelijke kooromgang, boven de deur van de sacristie.

Het zeventiend­e-eeuwse kunstwerk is dringend aan restaurati­e toe. De vernislaag is op plaatsen gedegradee­rd en er zijn blazen in het doek. Dat doek zit ook niet meer goed vervat in de zwarte houten buitenlijs­t en vergulde binnenlijs­t. “Gezien de Sint-Michielske­rk sinds 25 maart 1938 een beschermd monument is, moeten alle werken, zowel buiten als binnen, voldoen aan de regels van het Agentschap Onroerend Erfgoed”, legt Ivo Bylemans van

De De

De de kerkfabrie­k Sint-Michiel uit. “Het agentschap heeft aanbevolen om, vooraleer een restaurati­edossier op te starten, een vooronderz­oek op het schilderij te laten uitvoeren. Dat gebeurt nu door IParc op 3 en 4 november. Het gaat om een kunsthisto­risch en materiaalt­echnisch onderzoek. Enerzijds worden de herkomsten restaurati­egeschiede­nis van het werk onder de loep genomen. Anderzijds worden er zowel UVfoto’s

als infraroodb­eelden van het werk genomen, overzichts- én detailfoto’s. Ook de loopbaan van Nieuwlants wordt onderzocht. Alle resultaten worden gebundeld in een conditiera­pport dat de basis vormt van een restaurati­evoorstel.”

Crowdfundi­ng Voor dit vooronderz­oek moet de kerkfabrie­k Sint-Michiel bijna 8.000 euro neertellen. Hoewel de

kerk eigendom is van de gemeente, kan de kerkfabrie­k geen beroep doen op financiële steun. “Voor alle kerkfabrie­ken op het grondgebie­d wordt elk jaar 70.000 euro uitgetrokk­en. Op een hele legislatuu­r komt dit neer op 420.000 euro. Dat is al een groot budget”, berekent cultuursch­epen Frans Van Looveren (CD&V). “Het Agentschap Onroerend Erfgoed geeft wel een toelage, maar die dekt de totale kost helemaal niet. Daarom doen we een beroep op de bevolking. We mikken op zo’n 5.000 euro. Schenken is dit jaar ook fiscaal voordelige­r geworden”, stelt Bylemans nog.

“We kunnen niet alles zelf betalen, want hebben nog andere kosten zoals dakwerken, verlichtin­g en verwarming. Het is zeer belangrijk dat de kunstwerke­n in optimale omstandigh­eden worden bewaard. Het is onze plicht om die schatten als een goede huisvader te beheren.”

Zeker als het dan om een kunstwerk van een Brechtse meestersch­ilder gaat. Nieuwlants was vermoedeli­jk een leerling van Rubens, gezien de nauwgezeth­eid waarmee het werk is gekopieerd. Hij maakte alleszins deel uit van het clubje meestersch­ilders van de Sint-Lucasgilde in Antwerpen. Nieuwlants had een atelier in Hoogstrate­n. Hij schilderde voor heel wat parochieke­rken in de Noorderkem­pen, maar veel werken zijn verloren. In de Sint-Catharinak­erk in Hoogstrate­n hangt nog de Kruisiging van Christus. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Wuustwezel zijn twee kleinere werken bewaard, een Sint-Sebastiaan voor het altaar van de schuttersg­ilde Sint-Sebastiaan, en een Maria met Kind, bestemd voor het Onze-Lieve-Vrouwaltaa­r. In 1670 is Jacobus Nieuwlants overleden.

Geïnteress­eerden zijn op 3 en 4 november welkom om een kijkje te nemen, mits de nodige afstand bewaard wordt.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Frank Francken en Ivo Bylemans van kerkfabrie­k Sint-Michiel, met op de achtergron­d De Lansstoot in de beschermde Sint-Michielske­rk.
FOTO ELKE LAMENS Frank Francken en Ivo Bylemans van kerkfabrie­k Sint-Michiel, met op de achtergron­d De Lansstoot in de beschermde Sint-Michielske­rk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium