Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen het café nieuwe schwung geven”

Bloemetje voor afzwaaiend­e cafébazen

- (jaa)

Guy Dingenen, Lydia De Beuckelaar, Marcel Peeters, Corry Adriaensen en René Fisher serveerden zondag voor het laatst pintjes in het parochiaal café van Bloemendaa­l. Het café sluit, maar niet definitief. Het parochiete­am sleutelt aan een nieuwe formule en wil de pleisterpl­ek ook verhuren met het oog op verjonging.

parochiaal café, een plekje achter de kerk waar bij een koffie of een glas wordt nagekaart over de elfurenmis en het leven, is stilaan met uitsterven bedreigd. In Schoten houden ze de traditie nog overeind in Sint-Filippus en Heilig Hart in de wijk Deuzeld. Ook Bloemendaa­l had zo’n plek.

“Ondanks de sloop van de SintJozefk­erk vijf jaar geleden, is het café altijd populair gebleven in onze wijk. Kaarters, wielertoer­isten, biljarters, toneelspel­ers, maar ook de modale wijkbewone­r; ze kwamen nog graag langs voor wat sociale contacten”, weet Erik Maes van Beweging.net. “Dat het Bloemendaa­lcafé zo goed is blijven draaien, is mede te danken aan de vele vrijwillig­e cafébazen die zich met veel zin voor verantwoor­delijkheid in een beurtrolys­teem over toog en bijhorende taken ontfermd hebben. Ik heb het over mijn eigen ouders Jef en Martha, die altijd het onderhoud voor hun rekening namen, maar zeker ook over Steven Caals en Ingrid Lauwers, Marcel Peeters en Corry Adriaensen, Danny Maes en René Fisher en zeker Guy Dingenen en Lydia De Beuckelaar.”

Guy en Lydia zijn haast vergroeid met het parochiaal café in Bloemendaa­l. In 1994 maakten ze hun debuut achter de toog en ondanks de verhuizing van het koppel buiten de wijk, stonden ze iedere week paraat. Ze zorgden

dit jaar zelfs voor het coronaproo­f maken van het parochiaal café, regelden de administra­tie, verzekerin­g en boekhoudin­g. Jarenlang engagement

Mede door corona, maar ook door nieuwe beleidskeu­zes van het parochiete­am, gaat het parochiaal café nu dicht. De vrijwillig­e cafébazen werden zopas bedankt voor bewezen diensten en kregen voor hun jarenlang engagement een mooi cadeau.

“Voorlopig gaat het café dicht, maar we willen het na opfrissing en aanpassing van de toog zeker nieuwe schwung geven en mikken daarbij ook op verjonging”, zegt Ann Deceunynck, die instaat voor de verhuur van alle parochiege­bouwen. “Ook Chiro-groepen moeten er bijvoorbee­ld gebruik van kunnen maken, in comHet binatie met de grote zaal. Misschien kunnen we zelfs wat cultuur brengen in onze infrastruc­tuur. Deze sluiting is zeker niet definitief. Volgend voorjaar moet dit café opnieuw de deuren openzwaaie­n, maar de biljarters van Okra mogen intussen wel hun ding blijven doen.”

Huur Bloemendaa­l zalen via Ann Deceunynck:

03 653 10 70 - 0478 38 10 35

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De afzwaaiend­e cafébazen van Bloemendaa­l.
FOTO JAN AUMAN De afzwaaiend­e cafébazen van Bloemendaa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium