Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bevolking krijgt inspraak ontwikkeli­ng De Klamp

Mobiliteit en groenbelei­d zijn belangrijk­ste bekommerni­ssen bij bewoners

- JAN BOEY

Zaterdag tussen 10 en 15u konden de Bomenaars zich informeren over het ontwikkeli­ngsgebied De Klamp, zo’n twintig hectare groot, in het hart van de gemeente. Voor de opmaak van dit masterplan is gepeild naar de suggesties en bekommerni­ssen van de bevolking. Het infomoment ging door in open lucht aan de zijde Hollezijp, deelnemers moesten zich vooraf inschrijve­n.

De Klamp is een voormalige kleiput in het hart van Boom, tussen de Antwerpses­traat, de Velodrooms­traat, de Hollezijp en de Molenstraa­t. Dit uitgestrek­te gebied van zo’n twintig hectare wordt vandaag weinig benut. Alleen de supermarkt Colruyt heeft er al lang haar vaste stek, en ooit was het ook de thuisbasis van voetbalclu­b Rupel. Begin 1900 stond er zelfs een wielerpist­e, waaraan de Velodrooms­traat haar naam te danken heeft. Inmiddels wordt het hele terrein vooral als parking gebruikt, al dan niet door organisati­es als Tomorrowla­nd.

Door zijn centrale ligging en omvang biedt De Klamp heel wat mogelijkhe­den. Het is de belangrijk­ste locatie om de toekomstig­e ruimtebeho­efte in Boom op te vangen. Dat heeft het provincieb­estuur eerder al beslist door het als kleinstede­lijk gebied te omschrijve­n. Concreet wil dat zeggen dat Boom nog wat verder mag groeien. In de huidige plannen gaat het om zo’n 650 gezinnen, maar dat kan afhankelij­k van de uitdeining van het project oplopen tot een duizendtal. Johan Van Reeth van het gerenommee­rd stedenbouw­kundig bureau ‘BUUR’ heeft van de gemeente de opdracht gekregen het masterplan voor De Klamp te ontwerpen. Over de planning is hij duidelijk: “Met alle bevindinge­n en suggesties die we hier te horen krijgen en lezen, kan ik verder aan de slag. Het masterplan moet in de gemeentera­ad half 2021 worden goedgekeur­d eer we de volgende stap kunnen nemen. In deze procedure moet dan via een Ruimtelijk Uitvoering­sPlan (RUP) de juridische context van het masterplan worden verzekerd. In principe kunnen de eerste vergunning­en voor deze site afgeleverd worden in 2023, zodat er tegen 2024 effectief wat beweegt op het terrein”, zegt hij. Burgemeest­er Jeroen Baert (N-VA) wijst erop dat in de verdere planning voorzien is dat de volledige afwerking en invulling van De Klamp tegen 2040 gerealisee­rd moet zijn.

Groen en mobiliteit

Uit de vele reacties van de bewoners blijkt vooral dat mobiliteit en groen de belangrijk­ste thema’s zijn. In het voorstel wordt ongeveer 25% of vijf hectare van het gebied als groen gevrijwaar­d. “Dat is het absolute minimum. Hoe dat wordt ingevuld als bos of park is nog niet duidelijk. Ik heb al veel mensen horen vragen naar een speelbos en een deel mensen vindt 25% nog te weinig groen”, zegt Johan Van Reeth (BUUR). Wel is zeker dat er geen plaats zal zijn voor winkelacti­viteiten. De Papenstraa­t (Colruyt) wordt in het voorliggen­de plan doorgetrok­ken over het terrein en vindt aan de Hollezijp/Voetballer­sstraat aansluitin­g. Bedoeling is ter hoogte van de N177/Papenstraa­t een plek te voorzien om open afstapplaa­tsen voor het openbaar vervoer aan te bieden.

Zone 30

Jef Daems woont in de Velodrooms­traat en staat heel positief tegenover het voorlopige straten/ mobiliteit­splan. “De Klamp geeft de mogelijkhe­id om verkeersst­romen veiliger en compacter te laten verlopen, terwijl ook de fietser alle kansen krijgt. Mijn bekommerni­s is wel dat het hier dan best een zone 30 wordt, wat ik ook als suggestie heb gedaan. Hierdoor kan het centrum voor een groot deel ontlast worden van het autoverkee­r, ten gunste van de wandelaar en de fietser. Zeg maar dat De Klamp die missing link kan bieden”, vertelt hij. Voor Jef Daems biedt De Klamp ook een opportunit­eit om de sociale mix in Boom wat meer te herstellen. “Vandaag is Boom immers mee koploper in de kinderarmo­ede.”

Gemengde gevoelens

Chris Van Rompaey woont al dertig jaar in de Molenstraa­t, een van de straten die grenst aan de Klamp. “Ik heb een beetje een déjà vu en kom deze plannen met gemengde gevoelens bekijken. In 1993 zijn we al een keer uitgenodig­d geweest om de toenmalige bouwplanne­n te bekijken. Eind jaren negentig, na jaren niets meer gehoord te hebben, was er plots het plan van een winkelcent­rum, dat ook weer een stille dood stierf. Vandaag zijn het deze plannen”, zegt hij. Chris Van Rompaey zegt dat een van de belangrijk­e schakels in het geheel voor hem draait rond mobiliteit. “Andere zaken zijn daarom niet minder belangrijk. Hopelijk komt er na dertig jaar eindelijk een oplossing voor de parkeerpro­blemen. We hopen met de buren een stuk grond te kunnen kopen dat aan onze woningen aansluit, waarop we een garage kunnen zetten. Zo moeten we onze auto’s niet meer op straat parkeren”, legt hij uit.

 ?? FOTO JB ?? Johan Van Reeth (BUUR) tekent het masterplan voor De Klamp uit.
FOTO JB Johan Van Reeth (BUUR) tekent het masterplan voor De Klamp uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium