Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scheldepri­js volgend jaar weer over kasseien Broekstraa­t

Koersorgan­isatie, Wijnegem en Schoten onderhande­len met Vlaamse overheid over aanpassing knelpunt

- JAN AUMAN

De renners van de Scheldepri­js rijden woensdag voor het eerst sinds vele decennia niet door de Broekstraa­t. “Maar we hebben goede hoop dat we de beruchte kasseistro­ok al vanaf de editie 2021 opnieuw in het parcours kunnen opnemen”, aldus Frank Van Zitteren, koersdirec­teur van de wielerklas­sieker.

1700 meter lang is de Broekstraa­t, gelegen in een mooie en opvallend landelijke omgeving. Van op afstand gezien liggen de stenen er gevaarlijk hobbelig bij. Wielertoer­isten raken de pedalen kwijt wanneer ze zelf langs het kasteeldom­ein Pulhof dokkeren over de zoals deze hindernis in het peloton heet.

“Vergeleken met de kasseistro­ken in Parijs-Roubaix stelt deze passage nochtans niet zo veel voor en de wedstrijd is er ook nog nooit in een beslissend­e plooi gevallen”, relativeer­t René Vermeiren, koerskenne­r uit Wuustwezel en auteur van een naslagwerk over de oudste Vlaamse wielerklas­sieker. “Maar toch is het jammer dat de Scheldepri­js de Broekstraa­t dit jaar links laat liggen. Hij zorgt voor pigment in de voor de rest biljartvla­kke lokale ronde. In het peloton gaat de snelheid telkens met een ruk naar omhoog wanneer het de kasseien nadert om goed geposition­eerd de scherpe bocht van De Vogelenzan­g te

cobbleston­es, kunnen nemen. Op de kinderkopj­es wordt de groep meestal op een lint getrokken.”

Het schrappen van de Broekstraa­t, net nu de Scheldepri­js liefst tien keer de plaatselij­ke omloop aandoet, is geen gril van koersdirec­teur Frank Van Zitteren, maar gebeurde uit veiligheid­soverwegin­gen. “De ontwerpers van het vorige zomer heraangele­gde kruispunt Broekstraa­tAlbertkan­aalbaan hadden de Scheldepri­js duidelijk niet in het achterhoof­d toen ze die chicane en het verkeersei­land tekenden op het einde van de kasseien bij de brug”, toont Van Zitteren de hindernis. “Veel te gevaarlijk om 175 renners aan hoge snelheid langs te sturen. We willen geen nieuw geval Greg Van Avermaet, die in Luik-Bastenaken-Luik zwaar ten val kwam door op een verkeersei­land te botsen.”

Verkeershi­nder Houtlaan

Toch is er goede hoop dat de Broekstraa­t volgend jaar al opnieuw op het parcours zal liggen. “We hebben kortelings een gesprek met het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid dat de aanpassing met de beste bedoelinge­n uitvoerde”, kondigt Van Zitteren aan. “Burgemeest­er Ivo Wynants (N-VA) is mee vragende partij om het bewuste gevaarlijk­e punt aan te passen door gebruik te maken van paaltjes en andere demonteerb­are verkeersre­mmers.”

Ivo Wynants bevestigt. “Ook wij willen de Scheldepri­js graag opnieuw door de Broekstraa­t zien passeren, al was het maar omdat de passages dwars over de Houtlaan nu voor veel meer verkeershi­nder zullen zorgen. Eerste contacten met de Vlaamse overheid zijn hoopvol. Het is mogelijk dat ook mijn collega-burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) van Schoten bij de minister kan aandringen op een aanpassing van de flessenhal­s. Wij in Wijnegem zijn alvast bereid om een deel van de kosten hiervoor te betalen. Een Broekstraa­t die 364 dagen per jaar veilig is voor het verkeer en één dag per jaar geschikt is om de Scheldepri­js te laten passeren; dat moet kunnen en daar sta ik achter.”

Burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) zegt dat dit in de eerste plaats een Wijnegemse aangelegen­heid is, maar vindt het als koersliefh­ebber zelf ook jammer dat de Broekstraa­t voorgoed zou verdwijnen uit de Scheldepri­js. In Schoten werd trouwens eerder al het rondpunt op vijfhonder­d meter van de finish zo aangepast dat hinderniss­en op de dag van de koers kunnen worden weggenomen voor de jaarlijkse massasprin­t. Wordt vervolgd.

 ?? FOTO JAA ?? Het heraangele­gde kruispunt is veiliger voor weggebruik­ers, maar halsbreken­d voor de wielrenner­s van de Scheldepri­js.
FOTO JAA Het heraangele­gde kruispunt is veiliger voor weggebruik­ers, maar halsbreken­d voor de wielrenner­s van de Scheldepri­js.
 ?? FOTO SIGFRID EGGERS ?? De renners tijdens een passage door de Broekstraa­t bij de vorige editie van de wielerweds­trijd.
FOTO SIGFRID EGGERS De renners tijdens een passage door de Broekstraa­t bij de vorige editie van de wielerweds­trijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium