Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw orkest voor strijkers in de maak

Ivebica steunt eerste strijkerso­rkest in Rupelstree­k

-

De cultuur- en evenemente­nsector gaan nog steeds gebukt onder de coronamaat­regelen, maar dat weerhoudt de academie in Hemiksem er niet van om met een nieuw initiatief voor de dag te komen. Op voorstel van leerkracht Astrid Maertens wordt er door de academie een orkest voor strijkers opgericht, het eerste en enige in de Rupelstree­k.

Als profession­eel violiste en leerkracht aan de academie voor muziek en woord HemiksemSc­helle-Niel ervaart de Schelse muzikante Astrid Maertens in de regio een lacune voor strijkers om ook na hun muziekstud­ies hun hobby nog te kunnen blijven uitoefenen. “Voor zij die een blaasinstr­ument bespelen, is er in onze regio keuze in overvloed uit onder meer de vele harmonieën en brassbands. Maar voor strijkers bestaat er in de Rupelstree­k geen enkel orkest waar ze terecht kunnen. Ze moeten in hun eentje hun hobby uitoefenen. Voor velen betekent afstuderen dan het einde van de hobby”, vertelt de muzikante.

Geknipt moment

“Toen ik de vraag van onze directeur kreeg of ik nog ideeën had, leek me dit een geknipt moment. Het orkest staat open voor mensen vanaf de vierde graad van de muziekacad­emie en muzikanten die reeds zijn afgestudee­rd, uit de Rupelstree­k en daarbuiten. Met de steun van de intergemee­ntelijke cultuurdie­nst Ivebica kunnen we repeteren in de academie van Hemiksem. Alle soorten strijkers zijn welkom: viool, altviool, cello en contrabas.”

Een eerste bijeenkoms­t staat gepland op zaterdagna­middag 14 november om 15u in de muziekacad­emie van Hemiksem.

astrid.maertens@telenet.be, info.hemiksem@academiehs­n.be

 ?? FOTO KOXSHOOTS ?? Violiste Astrid Maertens is de drijvende kracht achter het nieuwe orkest voor strijkers allerhande.
FOTO KOXSHOOTS Violiste Astrid Maertens is de drijvende kracht achter het nieuwe orkest voor strijkers allerhande.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium