Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hof van de Pastoor krijgt ‘ferme’ troostplek

Coronaslac­htoffers kunnen tot rust komen in dorpstuin

- (kma)

Ferm Pulle, de vroegere KVLV, gaat in de dorpstuin ‘den Hof van de Pastoor’ in de Dorpsstraa­t een troostplek aanplanten waar onder meer coronaslac­htoffers even tot rust kunnen komen.

Alle Ferm-afdelingen in Vlaanderen zijn geraakt door de coronapand­emie. Zo zullen het kerstfeest en het jaarfeest al zeker niet kunnen doorgaan in Pulle. “Eigenlijk ligt alles stil, alleen onze crea-activiteit­en proberen we opnieuw wat op te pikken. Nu de gemeente parochiehu­is De Griffel uitbaat, is de grote zaal voor vereniging­en betaalbaar­der geworden om af te huren”, vertelt Marleen Van den Eynde van Ferm Pulle. “Er lijden momenteel zo veel mensen onder de eenzaamhei­d. Het is erg dat veel mensen alleen moesten sterven. Daarom gaan we met onze afdeling graag op het aanbod van Ferm-nationaal in om een troostplek te maken waar coronaslac­htoffers, maar ook alle andere mensen die met iets worstelen, terecht kunnen.”

De keuze viel uiteindeli­jk op dorpstuin den Hof van de Pastoor, die centraal gelegen is in de dorpskern. “Op 2 november openen we de troostplek”, zegt voorzitter Nora Sas van Ferm Pulle. “We krijgen bloembolle­n van voorjaarsb­loeiers ter beschikkin­g om zestien vierkante meter mee te vullen. Normaal zouden we alle vereniging­en uitnodigen om deze troostplek plechtig te openen, maar zelfs dat kan nu niet.”

De gemeente Zandhoven, die eigenaar is van de dorpstuin, heeft het bord alvast gezet. Vlakbij de troostplek staat al een rustbank.

Dorps karakter

Intussen is in buurdorp Viersel de pastorie helemaal leeggemaak­t. Het parochiese­cretariaat verhuisde naar de voormalige bibliothee­k. In het verleden circuleerd­en allerlei geruchten. De gemeente zou de pastorie verkopen, er een B&B inrichten, sociale woningen bouwen, enzovoort. “Voorlopig hebben wij geen concrete plannen”, verduideli­jkt bevoegd schepen voor Viersel Joris Geens (CD&V). “De tuin zal waarschijn­lijk wel een dorps karakter krijgen en beter opengestel­d worden. Wat het gebouw betreft willen wij eerst samenzitte­n met de Chiro, maar dat is in deze coronatijd­en niet meer evident.”

 ?? FOTO KMA ?? Dorpstuin Hof van de Pastoor krijgt een troostplek.
FOTO KMA Dorpstuin Hof van de Pastoor krijgt een troostplek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium