Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgisch Kampioensc­hap zwerkbal naar Borsbeek

Belgian Quidditch Federation wil sport onder aandacht brengen in Antwerpen

- FILIP SPOELDERS

De beoefenaar­s van de jonge sport zwerkbal komen in november naar Borsbeek, om er het Belgisch kampioensc­hap te beslechten. De nationale federatie hoopt zich in Antwerpen wat meer in de kijker te spelen.

Liefhebber­s van Harry Potter kennen zwerkbal, of quidditch, ongetwijfe­ld uit de boeken en de films van de populaire tovenaar. Maar ook in het echt is zwerkbal een sport, die bestaat sinds 2005.

In België zijn er momenteel vijf clubs in competitie. De Belgian Quidditch Federation wil dit aantal laten groeien door vanaf dit seizoen de sport meer onder de aandacht te brengen. “We zijn een kleine sport maar willen groeien. Hiervoor zal dit seizoen een werkgroep worden opgericht. Een Belgisch kampioensc­hap dat veel aandacht krijgt zal zeker helpen. Aangezien ik in Borsbeek woon, ben ik in de omgeving naar locaties gaan kijken. Het gemeentebe­stuur was zeer positief waardoor we op de gemeenteli­jke voetbalter­reinen terecht kunnen”, vertelt speelster en secretaris van de nationale federatie Hanne Van Tichelt.

Aandacht in het Antwerpse zou zeker geen kwaad kunnen. “Onder andere door corona zijn recent drie teams gestopt, waaronder de Antwerp Quidditch Club. De ploeg was vrij groot en was ook één keer Europees kampioen. Ze speelde in het Park Groot Schijn. Met ons BK in Borsbeek willen we nieuwe leden aantrekken en hopelijk leidt dit tot nieuwe clubs. Dit kampioensc­hap mag er zeker zijn in Antwerpen, en waarom niet in Borsbeek”, geeft

Hanne speelt. aan, die Gemengde teams zelf in Gent

De sport, gekenmerkt door de ‘bezem’ die de spelers steeds tussen hun benen moeten houden, wordt gespeeld door gemengde teams van zeven spelers. Het is een veelzijdig­e contactspo­rt met heel wat posities, waar veel tactiek aan te pas komt. “Zwerkbal is een combinatie van rugby, handen trefbal. De spelers worden verdeeld over vier soorten met de chasers die doelpunten maken, beaters om tegenstand­ers uit te gooien en keepers en seekers die de zogenaamde snitch moeten vangen. De snitch is een soort bal die één speler per ploeg in een sok aan zijn broek heeft hangen.

 ?? FOTO RR ?? Zwerkbal in actie.
FOTO RR Zwerkbal in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium