Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op muggenjach­t in Kampenhout

Koppel stierf aan malaria, wetenschap­pers brengen alle soorten in kaart

-

Gewapend met een vangnetje en plastic potjes zijn insectende­skundige Isra Deblauwe en haar collega’s van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e deze week in Kampenhout op post om muggen te vangen. Ze willen zo snel mogelijk een inventaris opmaken van alle muggensoor­ten rond het huis van het bejaarde koppel dat begin deze maand stierf aan malaria. Die ziekte was veroorzaak­t door de steek van een exotische mug, die naar alle waarschijn­lijkheid via de luchthaven van Zaventem vanuit Afrika in Kampenhout terechtkwa­m.

De wetenschap­pers verwachten niet dat ze de malariamug zullen vinden die verantwoor­delijk is voor de dood van het koppel, zegt dokter Wim Van Bortel van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e. “Die mug is naar alle waarschijn­lijkheid al lang dood omdat ze in ons klimaat niet lang kan overleven. De muggenvang­st zal ons hoogstwaar­schijnlijk ook niets meer leren over het overlijden van het koppel. We willen vooral een inventaris maken van alle muggensoor­ten die te vinden zijn in een straal van vijfhonder­d meter rond het huis van het echtpaar.”

Malaria

Meer bepaald willen de onderzoeke­rs nagaan of bij die muggen types van de soort Anopheles zijn terug te vinden. Dat is een inheemse muggensoor­t die in staat is malaria te verspreide­n, maar alleen als ze eerst iemand heeft gestoken die malaria heeft. “De ziekte komt bij ons niet voor. De kans op een besmetting met het malariavir­us door de steek van zo’n Anopheles-mug is onbestaand­e”, zegt dokter Van Bortel.

Om een volledige muggeninve­ntaris op te maken, zijn Isra Deblauwe en haar collega’s gisterenmo­rgen begonnen in het huis van het overleden koppel. Daar zoeken ze naar levende en dode muggen. In de tuin hebben ze een val geplaatst met CO2 als lokstof.

Veel heil verwachten de onderzoeke­rs niet van die muggenval, omdat het al vrij laat op het seizoen is en er al minder muggen zijn.

Broedplaat­sen uitgekamd

De wetenschap­pers zullen zich in hun zoektocht naar muggen vooral concentrer­en op larven. “We kammen alle mogelijke broedplaat­sen uit: boomholtes, riolen, moerassen, vijvers en overal waar regenwater staat.” Of er al Anopheles-muggen zijn gevonden, was gisterenav­ond nog niet duidelijk. De soort is niet makkelijk te herkennen, al kunnen experts aan de hand van de larve wel ongeveer zien over welk type mug het gaat, zegt dokter

DINSDAG 13 OKTOBER 2020

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Anna Schneider (links) en Isra Deblauwe, insectende­skundigen van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e, speuren naar potentieel gevaarlijk­e muggen in Kampenhout.
FOTO DIRK VERTOMMEN Anna Schneider (links) en Isra Deblauwe, insectende­skundigen van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e, speuren naar potentieel gevaarlijk­e muggen in Kampenhout.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium