Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doel: zo veel mogelijk aandacht afleiden van corona

- PETER MIJLEMANS

Na weken in de hoek te hebben gezeten waar de klappen vielen, zijn president Donald Trump en de Republikei­nen klaar om zelf nog eens uit te halen. Ze willen onder de verstikken­de schaduw van corona uit. Daarom gaat de president de hort op en scherpen de Republikei­nen in de Senaat de messen rond Amy Coney Barretts benoeming als opperrecht­er. Het offensief is niet zonder risico: de tweetrapsr­aket kan ook in hun gezicht ontploffen.

Maandagavo­nd Florida, vervolgens Iowa en op dag drie Pennsylvan­ia. Voor iemand van 74 is het al een moordend tempo, voor een pas genezen coronapati­ënt van die leeftijd nog meer. Met zijn roadshow wil president Trump een ultieme poging doen om de bakens te verzetten. En dat is nodig, want elke dag diept de kloof met Joe Biden een beetje uit, ook in die drie

Het verlies heeft alles met corona te maken en hoe het virus de VS in brand heeft gestoken. Al sinds de Republikei­nse conventie probeert Trump onder dat thema uit te komen en de inzet van de verkiezing­en te verleggen naar de economie. Tot nu lukte het niet. Het aantal besmetting­en blijft hoog en het aantal doden ligt boven de 210.000.

Bovendien slaagt de president, of de partij, er door de eigen onhandighe­id zowat elke dag in om de aandacht weer op de slechte aanpak van de pandemie te trekken. Na de besmetting­sgolf in het Witte Huis, veroorzaak­t door het niet-naleven van de coronamaat­regelen, volgden vreemde uitspraken van de president die door slachtoffe­rs als schofferen­d werden ervaren. Niemand mocht schrik hebben van het virus, stelde Trump. Zijn besmetting was een “zegen van God” en zondag liet hij weten immuun te zijn, waarvoor weinig wetenschap­pelijke basis.

Gisteren lanceerde de Republikei­nse partij dan weer een promofilmp­je over Trumps corona-aanpak, met een citaat van de Amerikaans­e topviroloo­g Anthony Fauci. Het citaat was gemanipule­erd, zodat het lovend klonk. Alleen zette Fauci snel de puntje op de i: “Niemand had het beter kunnen aanpakken.” Dat ging niet over de president, maar over de viroloog zelf en zijn team.

Superman

swing states.

In de swing states wil Trump het imago van superman terugwinne­n. En dat is letterlijk te nemen. Voor hij het Walter Reed-ziekenzers huis verliet, overlegde hij met zijn adviseurs of het een goed idee zou zijn om een T-shirt van de superheld te dragen onder zijn overhemd. Hij wilde volgens de Amerikaans­e media bij het buitenkome­n een beetje zwakker lijken, om dan, zoals de superheld dat doet, zijn hemd open te trekken.

In de plaats daarvan werd het dus een roadtrip. Maar die is niet zonder gevaar. Het minste signaal dat Trump nog niet helemaal de oude is, zal worden aangegrepe­n en uitvergroo­t. In normale omstandigh­eden speecht hij soms anderhalf uur. Veel minder dan dat zal als een teken van zwakte worden aangezien.

Zijn medicatie zou hem weleens parten kunnen spelen. De steroïde Dexamethas­one, die hij genomen heeft en mogelijk nog neemt, heeft vaak bijwerking­en. Patiënten kunnen er verward door zijn, woede-uitbarstin­gen krijgen en agressief worden. Stemmingsw­isselingen zijn typische bijverschi­jnselen, al valt dat bij Trump misschien niet op.

Toch werd gefluister­d dat zijn Superman-plan en de onbesuisde beslissing om de onderhande­lingen over een stimuluspl­an te torpederen – waar hij wat later deels op terugkwam – weleens van die medicatie zouden kunnen zijn. De impuls van de president werd in de eigen partij dan ook “onbegrijpe­lijk dom” genoemd. De economie ligt al in de lappenmand en zonder een nieuw steunpakke­t dreigt die nog verder weg te zakken.

Herrie in het Hooggerech­tshof

Nog voor Trump in Florida zijn meeting hield, begonnen in de Senaat de hoorzittin­gen rond de benoeming van Amy Coney Barrett tot rechter in het Hooggerech­tshof. De Republikei­nen willen, op order van de president, de benoeming van Barrett doordrukke­n vóór de verkiezing­en. Ze hopen van de ondervragi­ngen van de oerconserv­atieve en diepgelovi­ge Barrett ook een gesprekson­derwerp te maken dat corona overstemt.

De hoorzittin­gen hebben dan ook een duidelijke electorale bijklank. De Republikei­nse fractie zal elke gelegenhei­d te baat nemen om de Democraten ervan te beschuldig­en dat ze Barrett aanvallen op haar geloof. Als dat gebeurt, is het niet alleen een inbreuk op de grondwet. Ook de Amerikaans­e publieke opinie, die zeer gevoelig is voor aanvallen op de traditione­le Amerikaans­e geloofsove­rtuigingen, zal gebruuskee­rd zijn. Bovendien vormen christenen een belangrijk deel van het kiespublie­k, cruciaal voor Trump en Biden, maar ook bij de tussentijd­se verkiezing­en in het Huis en de Senaat.

Punten scoren

Het risico van die spoedproce­dure is dat de Democraten, als ze op hun woorden letten, op een zucht van de verkiezing­en de kans krijgen om nog extra electorale punten te scoren. Een van de eerste dossiers die Barrett op haar tafel zal krijgen, draait rond de ongrondwet­telijkheid van Obamacare. In het verleden heeft Barrett zich tegen eerdere beslissing­en van het Hooggerech­tshof gekeerd. Twee keer al liep een aanval op de gezondheid­sverzekeri­ng er met een sisser af.

De Democraten zullen haar neerzetten als de rechter die miljoenen Amerikanen een ziekteverz­ekering zal afnemen. De politiek schuldigen daarvan zullen de Republikei­nse senatoren zijn. Ze hopen zo nog enkele Republikei­nse senatoren los te weken om de meerderhei­d te breken en de benoeming alsnog te blokkeren. Vooral senatoren die een moeilijke herverkiez­ing wachten, zullen het doelwit zijn. Een ruime meerderhei­d van de Amerikaans­e kie

is voor het behoud van het systeem. Dat scenario zou een compleet debacle zijn voor de president en de Republikei­nse partij.

De kans is klein dat het plan lukt, maar de Democratis­che partij krijgt sowieso gratis massale media-aandacht om te beklemtone­n dat Joe Biden en zijn partij de enige bewakers van de ziekteverz­ekering zijn. Met die boodschap wonnen ze in 2018 de meerderhei­d terug in het Huis van Afgevaardi­gden. Midden een ongeziene gezondheid­scrisis weegt het nog veel zwaarder door.

 ?? FOTO REUTERS ?? Amy Coney Barrett zou nog voor de verkiezing­en een nieuwe opperrecht­er moeten worden.
FOTO REUTERS Amy Coney Barrett zou nog voor de verkiezing­en een nieuwe opperrecht­er moeten worden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium