Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gezondheid van onze leden gaat altijd voor”

Sportclubs leggen zich neer bij verstrengi­ng

- (pavi)

Wat betekent het verbod op zaalsporte­n waarbij contact komt kijken voor de recreatiev­e clubs in onze provincie? We legden ons oor te luisteren bij een basket-, een judo- en een turnclub.

BASKETBALC­LUB

De competitie­wedstrijde­n van de 27 ploegen van basketbalc­lub Titans uit Bonheiden waren nog maar begin oktober begonnen en voor het merendeel van de teams zit het er (voorlopig) alweer op. “Een jammere zaak”, zegt voorzitter Bjorn Peeters. “Maar goed, we doen alles wat we kunnen om de cijfers opnieuw te laten zakken.”

Het bestuur had voor de competitie een paar nachten besteed om zeer strikte protocolle­n op te stellen. Elke bezoekende ploeg kreeg op voorhand een handleidin­g. “Een speeldag duurt bij ons van 9u ’s ochtends tot 21u ’s avonds”, vertelt de voorzitter.

“Kleedkamer­s en douches zijn sowieso verboden terrein. Elk team mag maximaal twaalf supporters meebrengen, zowel onze eigen ploegen als die van de bezoekers. De ouders moeten onder elkaar uitmaken wie dat zijn. We werken met een systeem van gekleurde bandjes en twee coronacoör­dinatoren per wedstrijd, iedereen wordt geregistre­erd en blijft op afstand van elkaar. Na elke wedstrijd worden al het materiaal, ballen en stoelen ontsmet. En dat de hele dag door. Dat systeem zullen we behouden voor onze jongste teams, een vijftal ploegen van min-10- en min-12-jarigen. Onze speeldagen zullen minder intensief zijn. Helaas, want we hadden het al onze andere spelers ook gegund om te blijven spelen en trainen. We zullen nog vergaderen om te bekijken wat we nog mogen doen. We verwachten nog richtlijne­n van de basketbalb­ond.”

Toen de Titans in mei, na de eerste competitie­stop weer mochten trainen, hebben ze een tijd buiten getraind. “Maar dat is nu zo goed als onmogelijk”, aldus Peeters. “Het weer is veel slechter en het is veel vroeger donker. We kunnen wel af en toe contactloz­e shottraini­ngen organisere­n. Maar dat kun je ook geen maanden volhouden.”

JUDOCLUB

Judoclub Arendonk hadden ze de kantine na lang palaveren pas begin deze maand opnieuw geopend. “We gebruikten die ruimte lang als een soort triageruim­te om de verschille­nde groepen uit elkaar te houden”, zegt voorzitter Geert Roeymans.

Al jaren schommelt het ledenaanta­l van de club tussen 100 en 120, al zijn er na de lockdown een aantal leden ‘van sport veranderd’. “Ouders willen dat hun kinderen sporten”, zegt Roeymans. “Omdat dat bij ons langer niet mogelijk was dan bij clubs die buiten kunnen spelen en trainen, hebben we zo wel wat leden verloren. Nu mogen kinderen tot 12 jaar weliswaar nog blijven trainen, maar we gaan daar toch goed over moeten nadenken. We moeten ook rekening houden met onze trainers. Een van hen is 55, ik kan hem niet verplichte­n om op de mat te komen, hè.”

Het bestuur van JC Arendonk had een nieuwe verstrengi­ng wel voelen aankomen. “Als een van de weinige sportclubs in de gemeente hebben we ons lidgeld daarom gehalveerd. We hebben nog het geluk dat we ons eigen lokaal hebben en geen huur moeten betalen, want wedstrijde­n en onze jaarlijkse quiz om de kas te spijzen kunnen we niet meer organisere­n.”

TURNCLUB

Turnen is een individuel­e sport en in theorie dus contactvri­j. Maar in de praktijk is dat zelden zo. “Het is eigenlijk simpel”, zegt Ellen Pairon, bestuursli­d van de Mortselse club Movimento, die ongeveer 550 leden telt.

“Als een trainer ziet dat een kind uit evenwicht geraakt of gaat vallen, kan hij of zij er niet zomaar voor kiezen om niet in te grijpen omdat hij het niet mag aanraken. De gezondheid van onze leden gaat altijd voor. Veel kinderen durven ook niet zomaar een sprong te wagen als ze niet zeker zijn dat er iemand staat om hen te helpen of op te vangen. Aanvankeli­jk dachten we dat we dan geen les meer konden geven, zelfs niet aan onze jongste turners. Maar gelukkig hebben we wel een uitzonderi­ng gekregen op de regel. We geven les met mondmasker­s, iedereen houdt afstand, maar als een lid dreigt te vallen, mogen we wel ingrijpen. Gelukkig maar.”

 ?? FOTO RR ?? Een wedstrijd van de U10A van basketclub Titans uit Bonheiden. Er staan slechte enkele stoelen voor supporters, die een mondmasker moeten dragen.
FOTO RR Een wedstrijd van de U10A van basketclub Titans uit Bonheiden. Er staan slechte enkele stoelen voor supporters, die een mondmasker moeten dragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium