Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cruisetoer­isten in stijl ontvangen

Onderdelen aanlegstei­ger voor cruisebote­n gearriveer­d, na montage zal ponton in voorjaar openen

- PATRICK VAN DE PERRE

Langs het Noorderter­ras ligt sinds maandag het nieuwe cruisepont­on. Het 350 meter lange gevaarte weegt vele tonnen en is via het water naar Antwerpen gebracht. Op de Schelde wordt het ponton verder afgewerkt om tegen het voorjaar klaar te zijn. Dan is het enkel nog wachten op schepen met toeristen.

er tegen het nieuwe cruiseseiz­oen opnieuw zee- en riviercrui­ses langs de Antwerpse rede zullen aanmeren is volledig afhankelij­k van het corononavi­rus. Aan de infrastruc­tuur zal het alvast niet liggen. Het nieuwe ponton werd maandag, in verschille­nde delen, naar Antwerpen gebracht.

De komende maanden worden ter hoogte van de Jordaenska­ai alle onderdelen afgewerkt en aan elkaar gemonteerd. Als alles vlot verloopt, zijn de werken afgerond in het voorjaar. Tegen die tijd moet ook de eerste fase van de restaurati­e van het Steen afgerond zijn. Dat wordt het nieuwe onthaalen belevingsc­entrum van de stad.

Meerdere schepen achter elkaar

Het nieuwe ponton heeft twee toegangspl­atformen. Die sluiten via twee bruggen aan op het ponton. Op het ponton komt een drijvend paviljoen, waar onder meer de douane zal gevestigd zijn. Er komt ook een verbinding met het bestaande ponton aan het Steenplein, waar de Waterbus en het veer tussen de beide Scheldeoev­ers aanmeren.

“Het ponton is met 350 meter breed genoeg om de grootste zeecruises die Antwerpen aandoen te ontvangen. Om aan de rede te kunnen aanmeren mogen die niet langer zijn dan 265 meter. Maar ook riviercrui­ses zullen hier hun plek krijgen. Door de lengte van het ponton kunnen er meerdere schepen achter elkaar aanmeren”, zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA).

De stad besliste in 2018 om de nieuwe cruiseterm­inal te integreren in het toekomstig­e toeristisc­he onthaalcen­trum in en rond het Steen. De huidige cruiseterm­inal, die aan de andere kant van het Steenplein ligt, verdwijnt. Daar moet op termijn een plek komen voor onder andere tijdelijke evenemente­n en markten.

“Project voor decennia”

Door het coronaviru­s is het niet vanzelfspr­ekend om nu een cruisepont­on te bouwen. “Dit project stond al in de steigers en is bedoeld voor de volgenOf de decennia. Wanneer het cruisetoer­isme opnieuw op volle toeren komt, zal Antwerpen één van de weinige steden zijn, waar dit soort van toeristen tot in het centrum gebracht worden”, zegt Koen Kennis.

De schepen rekent uit dat elke toerist die met een cruise Antwerpen bezoekt, gemiddeld 80 euro per dag uitgeeft. “Dat is ook ongeveer het bedrag dat iemand uitgeeft als hij op een andere manier naar Antwerpen komt. De cruisesect­or is daarom belangrijk voor de economie in Antwerpen.”

De voorbije jaren kende Antwerpen een groei als bestemming voor zee- en riviercrui­ses. In 2019 deden 887 rivieren 33 zeecruises de stad aan. Dat was samen goed voor 147.372 passagiers.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Het nieuwe cruisepont­on is aangekomen in Antwerpen. In het voorjaar kunnen in principe de eerste toeristen ontvangen worden.
FOTO'S JORIS HERREGODS Het nieuwe cruisepont­on is aangekomen in Antwerpen. In het voorjaar kunnen in principe de eerste toeristen ontvangen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium