Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Umicore en stad bieden gratis vakantieac­tiviteiten voor kinderen

Na piek loodgehalt­e in bloed

- (jas)

Umicore en de stad bieden de kinderen uit Moretusbur­g en Hertogveld­en gratis vakantieac­tiviteiten aan. Zo moet het loodgehalt­e in het bloed van de kinderen dalen.

In juli was er een stijging van het loodgehalt­e in het bloed van de kinderen in de wijken Moretusbur­g en Hertogveld­en in Hoboken, de wijken naast de Umicorefab­riek zijn dat.

Het loodgehalt­e in het bloed was dermate hoog dat langdurige blootstell­ing bijzonder negatieve gevolgen kan hebben op de kinderen op lange termijn. Zo tast lood in het bloed de ontwikkeli­ng van het zenuwstels­el aan en kan het leiden tot een verminderd IQ.

Ook oudere zus of broer

Afgelopen zomer, toen de verhoogde loodwaarde­n bekend werden, bood de stad al gratis activiteit­en aan. Dat aanbod wordt nu herhaald tijdens herfst- en kerstvakan­tie. De activiteit­en zijn er voor alle kinderen tussen 0 en 12 jaar. Deze keer kunnen ook de inwonende oudere broers of zussen deelnemen. Er zijn heel wat opties: kinderopva­ng, sportweken, speelplein­en, kampen… Alle bewoners kregen al een brief over het aanbod in de bus.

Antwerps schepen van Gezondheid­szorg, Fons Duchateau (N-VA) beseft dat het geen structurel­e oplossing is, maar een pleister tegen het bloeden. “Maar het is wel een manier om de loodwaarde­n in het bloed sneller te doen dalen bij de kinderen. We moeten deze inspanning­en blijven doen tot wanneer de waarden weer onder de norm liggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium