Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Invoering diftar zorgt voor discussie

Gemeentera­ad hakt knoop door na urenlang gesprek

- (jw) (jbr)

De gemeentera­ad keurde maandagavo­nd de invoering van diftar goed. Vooral Open Vld verzette zich hevig maar kon niet beletten dat vanaf april volgend jaar de huisvuilza­kken tot het verleden behoren.

Door de coronamaat­regelen ging de vergaderin­g opnieuw online door. Van thuis uit werkten de gemeentera­adsleden een korte dagorde af. Maar de invoering en de tarieven voor de huisvuilop­haling via het diftarsyst­eem, zorgde voor een urenlange discussie. Vooral Glenn Anné (Open Vld) bleek grote tegenstand­er.

“Igean stelt het voor als een goed middel om de restafvalb­erg te verkleinen, maar ik zie dat dat niet het geval is in gemeenten waar het systeem reeds werd ingevoerd”, argumentee­rde hij.

Het feit dat de ophaling dan nog slechts om de twee weken gebeurt, vindt Anné ook maar niets. “Je zal maar op een bovenverdi­eping van een appartemen­tsblok wonen. De geurhinder, de lagere service en de volgens mijn berekening hogere kost zullen bij weinig inwoners op applaus onthaald worden.”

Kris Wils (NAP) gaf het schepencol­lege het voordeel van de twijfel en vroeg om een evaluatie na een jaar. Mike Schuurmans (Vlaams

Belang) vroeg het systeem van vrijstelli­ngen voor minder gegoeden te behouden.

Schepen René Lauwers (Groen), bijgestaan door burgemeest­er Sophie De Wit (N-VA), bewees met cijfers dat diftar de mensen beter doet sorteren. “Ik begrijp de angst om met dit systeem van start te gaan. Maar Igean heeft heel wat ervaring en zal onze inwoners vooraf degelijk informeren.”

Het punt werd met een grote meerderhei­d goedgekeur­d waardoor vanaf april volgend jaar vuilbakken de norm zijn. Ongebruikt­e zakken zullen worden terugbetaa­ld.

www.aartselaar.be

De gemeente biedt stickers aan, waarmee inwoners kunnen signaleren dat zorgverlen­ers voor hun deur mogen parkeren. Zorgverlen­ers met een RIZIV-nummer mogen 45 minuten parkeren als ze deze sticker zien. Marc Gorremans was de eerste Kapellenaa­r die inging op het voorstel. Schepen voor Gezondheid Ria Van Oncen (Open Vld) en schepen Koen Helsen (Open Vld) hielpen gisteren de sticker aanbrengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium